• Krimi

Egyre több áldozat beszél a tömeges szilveszteri szexuális erőszakról

Egyre több részlet derül ki a történtekről és egyre jobban nő a nemetek felháborodása is. A kölni polgármester azt mondta, hogy a nők tartsanak távolságot a férfiaktól és a maradjanak egy csoportban. Ez sokak szerint úgy hangzik, mintha a nőket hibáztatná azért, mert erőszakoskodtak velük és kirabolták őket. Szilveszterkor arab férfiak tömegével támadtak nőkre Kölnben és más német városokban is. Egyre több áldozat meséli el, mi történt.

A közelgő kölni karnevál előtt az internetre is felteszik azt a fiatal nőknek és lányoknak szóló magatartási kódexet, amelyet Henriette Reker polgármester javasolt a kölnieknek.

A főpolgármestert nyakon szúrta egy férfi ősszel, most mégis a nőknek ad tanácsot, hogyan kerüljék el a nemi erőszakot. Foto: Europress -  Oliver Berg/dpa/AFP

A főpolgármestert nyakon szúrta egy férfi ősszel, most mégis a nőknek ad tanácsot, hogyan kerüljék el a nemi erőszakot. Foto: Europress - Oliver Berg/dpa/AFP

Olyan tanácsok vannak benne, mint, hogy tartsanak karnyújtásnyi távolságot az idegenektől az utcán, maradjanak egy csoportban és kérjenek segítséget a járókelőktől, ha valaki megtámadja őket. A zaklatás után pedig kérjék meg a járókelőket, hogy maradjanak velük, amíg megjön a rendőrség és tanúskodjanak.

Fontos megelőzni, hogy ilyesmi újra megtörténjen. Megtudtuk, hogy más városokban is történtek hasonló bűncselekmények. Természetesen ez nem vigasztal bennünket.

- mondta Henriette Reker polgármester, aki szerint a nőknek be kéne tartaniuk néhány magatartási szabályt, hogy ne erőszakolják meg őket.

Ezt azután mondta, miután válságtanácskozást tartott az ügyben a rendőrfőnökkel, Wolfgang Albersszel, aki a bűnözés teljesen új dimenziójáról beszélt az újságíróknak.

A polgármester azt is megígérte, hogy a karnevál ideje alatt sok rendőr lesz az utcákon – írta az Independent. De arra is figyelmeztette a fiatal nőket, hogy ahol sok a részeg, ott veszélyben lehetnek majd.

Felháborítónak tartják a polgármester ötletétHenriette Reker felhívását felháborítónak találták a németek. Úgy értelmezték a közösségi oldalakon a szavait, hogy az áldozatok tehetnek arról, hogy zaklatták, megerőszakolták őket.

A hozzászólók szerint a politikus teljesen félrekezeli a helyzetet. A német nőket akarja arra megtanítani, hogyan kerüljék el a nemi erőszakot, ahelyett, hogy a muszlim férfiakat tanítaná meg arra, hogy ne erőszakoskodjanak. Hatalmas a felháborodás a külföldi oldalakon is. Kölnben kedd este több száz ember tüntetett a nőket ért támadások miatt.

"Ezeket semmire nem tartom. Egy ilyen dolog nem vezethet ahhoz, hogy a nőknek másképp kelljen viselkedniük"

- ezt Heiko Maas igazságügyi miniszter mondta a kölni polgármester magatartási szabályairól. Szerinte nem a nők felelőssége, ami történt, hanem a támadóké.

Erről szerdán a német rádióban beszélt. Azt is elmondta, hogy előre kitervelt bűncselekménynek tűnik a kölni erőszakoskodás. Szeretné kideríteni, hogy vannak-e a háttérben olyan emberek, akik megszervezték, mert ilyesmi nem szokott csak úgy magától megtörténni.

Közben egyre több áldozat jelentkezik a rendőrségen, már több, mint százan vannak. Az áldozatok kétharmada nem kölni, hanem turistaként érkezett a városba és háromnegyedüket érte valamilyen szexuális erőszak.

A rendőrség három kivétellel egyelőre nem azonosította a tetteseket. Az áldozatok vallomásai alapján az erőszakoskodók többsége arab származású lehet – írta az MTI a rendőrség szóvivőjére hivatkozva. A három gyanúsítottat őrizetbe vette a rendőrség, de több információt nem árultak el róluk, mert az veszélyeztetné a többi bűnöző elfogását.

Thomas de Maiziere belügyminiszter is a rendőrséget bírálta.
Foto: Europress - Tobias Schwarz/AFP

Thomas de Maiziere belügyminiszter is a rendőrséget bírálta. Foto: Europress - Tobias Schwarz/AFP

A rendőrség késői beavatkozását a német belügyminiszter, Thomas de Maiziere is botrányosnak találta.

Kiürítik a teret. Aztán ez történik, majd várják a bejelentéseket. Így nem működhet a rendőrség.

- mondta de Maiziere, aki arról is beszélt, hogy a támadókat meg kell büntetni, mindegy, hogy honnan jöttek. Ha pedig voltak köztük migránsok, akkor arról is nyíltan kell beszélni.

Korábban Angela Merkel német kancellár is azt mondta, hogy keményt választ kell adni a bűnözőknek. Vallástól és származástól függetlenül meg kell őket büntetni és gusztustalan támadásnak nevezte tettüket.

Markus Niesczeri a düsseldorfi rendőrség szóvivője arról beszélt, hogy 2014 eleje óta kétezer arab és észak-afrikai származású bűnözőt nyilvántartásba. Ők szervezetten lopnak és rabolnak, de az is előfordult, hogy szexuálisan zaklatták az áldozataikat. A szóvivő elmondta, hogy most azt vizsgálják, van-e köze a bűnözői hálózatnak a kölni támadásokhoz.

Németország más városaiban, így Stuttgartban és Hamburgban is voltak hasonló bűncselekmények szilveszter éjjel. A főként arab férfiak csoportosan zsebelték ki a nőket.

A karnevál idején több lesz a rendőr a kölni főtéren, a Dóm előtt.
Foto: Europress - Roberto Pfeil/AFP

A karnevál idején több lesz a rendőr a kölni főtéren, a Dóm előtt. Foto: Europress - Roberto Pfeil/AFP

Volt, akinek letépték a bugyiját, volt, akinek a nadrágjába, szoknyájába és a blúzába nyúlkáltak. Két nőt pedig meg is erőszakoltak. Az áldozatoktól aztán elvették a pénztárcájukat és a mobiltelefonjukat. A támadók feltehetően nem frissen érkezett migránsok voltak, hanem olyanok, akik már régóta Németországban élnek.

Nem csak a rendőrséget bírálták a késlekedésért az emberek Németországban, hanem a ZDF közszolgálati televíziót is.  A csatorna főszerkesztő-helyettese bocsánatot kért azért, mert nem adtak hírt hétfőn az erőszakról. Azt mondta, nagyot hibáztak, amikor rosszul mérték fel a helyzetet és keddre, a válságtanácskozás utánra halasztották a beszámolót.

Top 0