• Élet

Egyre több a nemi beteg, többségük férfi

Hosszú és ijesztő jelentést tett közzé az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) a szexuális úton terjedő betegségekről. Tavaly minden korábbinál több szexuális betegségben megfertőzött amerikait regisztráltak és úgy tűnik, a számuk egyre csak nő.

Ez az a szervezet az, amelynél minden új esetet kötelesek bejelenteni az egészségügyi intézmények. Legfrissebb jelentése nem túl biztató képet mutat. Még akkor sem, ha ma már a legelterjedtebb betegségek mindegyike gyógyítható gyógyszerekkel és elkerülhető a biztonságos szexszel.

Milyen betegségekről van szó?A tengeren túl a chlamydia, a gonorrea és a szifilisz a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, de a HIV és a shigellózis is elterjedt.

Ezekből a chlamydia a legáltalánosabb, amely a nők méhét és petefészkét támadja, tönkre téve ezzel a reprodukciós képességüket. A 2014-es jelentés szerint egyetlen év alatt 2,8%-al emelkedett az ebben megbetegedettek száma, vagyis több, mint 1,4 millió chlamydiást regisztráltak. Százezer emberből 456 ezzel fertőzött.

Mára a tripperes esetek száma is megemelkedett, miközben korábban évekig csökkentő tendenciát mutatott. A vizsgált évben 5,1 százalékkal többen, 350 ezren kapták el, vagyis ma az Egyesült Államokban minden 100 ezerből 111-en gonorrheások.

A szifiliszesekből 2014 előtt is nagyon sok volt, sőt, minden évben egyre több, 2014-ben viszont hirtelen nagyon sokan lettek. Csak ebben az évben körülbelül húszezer új szifiliszest regisztráltak, vagyis 15,1 százalékkal többet, mint 2013-ban. Ez azt jelenti, hogy százezer amerikaiból ma minden hatodik ebben a betegségben szenved, amely, ha nem kezelik, olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a vakság.

„A számok csak egy minimum értéket mutatnak, vagyis azt, hogy legalább ennyien betegedtek meg az adott a betegségekben” – magyarázta a CNN-nek a Gail Bolan, a CDC Szexuális Úton Terjedő Betegségek Megelőzésének osztályvezetője, aki a most közzétett jelentést is jegyzi.

„Lehetnek még olyan betegek, akiket nem diagnosztizáltak, mert mondjuk nincsenek chlamydiára vagy gonorrheára utaló tüneteik. Az is előfordulhat, hogy az adott betegnek nincs társadalombiztosítása, amivel igénybe vehetné az egészségügyi ellátást vagy egyszerűen a betegellátók nem vizsgálták még meg” - mondta a doktor.

Elsősorban férfiak között terjednekA chlamydiások száma 1994 óta, vagyis azóta emelkedik, hogy bejelentés kötelessé vált a betegség. Csak az utóbbi három évben csökkent, a legújabb jelentés viszont már azt állítja, hogy a szám visszaugrott, ami azért alapvetően nem feltétlenül rossz. Legalábbis ezt mondják a szakemberek.

Az új számok valószínűleg annak köszönhetőek, hogy egyre több embert tesztelnek, egyrészt amiatt, mert egyre több vizsgálatot végeznek azóta, hogy a betegség bejelentés-kötelessé vált, másrészt egyre jobb tesztekkel.

Ezzel ellentétben, a tripperes és a szifiliszes esetek számának növekedése mögött valódi, friss fertőződéseket regisztráltak, és elsősorban a férfiak körében. A trippert 1941 óra hol többen, hol kevesebben kapták el, legtöbbször férfiak. Az esetek felében heteroszexuálisok, 25%-ban pedig olyanok, akik más férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot.

A szifiliszesek között viszont ez utóbbiak aránya volt a nagyobb. Ugyanakkor a 2013 és 2014 között ezzel regisztrált betegek 23 százaléka nő, 14 százaléka pedig heteroszexuális férfinek vallotta magát.

"A szifilisz folyamatosan terjed a homoszexuális és biszexuális férfiak körében és ez nagyon gondot jelent” - mondta Hayley Mark, a Johns Hopkins Iskola közösségi közegészségügy professzora. "Az igazi újdonság az, hogy ma már a nők körében is gyorsabban terjed ez a kór. És ez azért veszélyes, mert azok a terhes anyák, akik ezzel megfertőződnek,  beteggé tehetik a babákat is. Ezt veleszületett szifilisznek nevezzük, ami halálos lehet, ha nem kezelik” – tette hozzá.

Hogyan lehet ennyi beteg?A tripper és a szifilisz terjedésének hátterében az állhat, hogy nem számít a biztonság a szexuális életben. Vagy megsérült az óvszer vagy adott esetben nem is viselték a férfiak, hiszen már nem félnek annyira a HIV-fertőzéstől, ami azért lehet, mert úgy gondolják, kezelhető. De ez csak találgatás.

Az orvosok értetlenül állnak a jelenség előtt: „Nem nagyon tudjuk világosan megmagyarázni, miért emelkedik az esetek száma” – mondta Gail Bolan a CNN-nek.

Az viszont tény, hogy a nemi úton terjedő betegségeket szűrő állomások egy részét bezárták vagy csak rövidített nyitva tartással állnak a páciensek rendelkezésére.

„Tudjuk, hogy vannak olyanok, akikben erős az amerikai meleg közösség iránt érzett homofóbia, és ezért sokan inkább azt a szűrőállomást választják, amely kulturálisan érzékeny szolgáltatásokat nyújt” – tette hozzá. Közérthetőbben: nem szeretnek oda menni, ahol melegeket is szűrnek.

„A jelentésben említett betegségek terjedésének részletezése egy kicsit frusztráló egy szűréssel foglalkozó szakember számára” – ezt már Dr. Laura Elizabeth Riley, a Massachusetts-i Általános Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati fertőző betegség részlegének vezetője mondta a CNN-nek.

„Ezek a betegségek gyógyíthatók, ugyanakkor meg is előzhetők, de a betegek nagy része nem aggódik eléggé, pedig széles körben ismert, hogy milyen következményekkel jár a megfertőződés”.

Nagyon sok a fiatal nemi betegA jelentés szerint legnagyobb arányban a 15 és 29 év közöttiek fertőződnek meg a chlamydiában és tripperben. A szifliszesek is hasonló korúak, bár köztük kevés a nagyon fiatal, inkább a 20 és 29 év közötti korosztályban fordul elő ez a betegség.

Az a tény, hogy a férfiak körében megnőtt a nemi betegségek aránya a nőket arra emlékeztetheti, hogy tegyenek meg mindent saját biztonságuk érdekében. Ezzel kapcsolatban Riley azt mondja, ha vigyáznak magukra, akkor is érdemes a nőknek is szűrővizsgálatra menniük, ugyanis ezzel az olyan gondok is megelőzhetők, mint a meddőség.

De nem csak azoknak a 25 év alatti nőknek és a férfiakkal nemi életet élő férfiaknak érdemes évente szűrővizsgálatra jelentkezniük, akik a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, hanem azoknak a nőknek és férfiaknak is, akik gyakran váltogatják a partnereiket vagy éppen új kapcsolatuk van. Nem árt az óvatosság. Még akkor sem, ha – a jelentés erre is kitér – az amerikai tinik szerint ők tudják a titkot: a színváltogató óvszer az igazi megoldás a nemi betegségekre.

Top 0