• Belföld
Faktor

Fordulat a lakáspiacon, új helyeken érdeklődnek a budapesti vásárlók

Még mindig drágulnak a belvárosi lakások, ezért a vásárlók érdeklődése is változott.

Továbbra is egyre emelkednek a budapesti ingatlanárak, emiatt pedig a vevők egyre jobban érdeklődnek az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészek iránt - írja legfrissebb elemzésében az ingatlan.com., amelyet az Index ismertetett.

A növekvő érdeklődés abban is látszik, hogy októberben az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődések száma a XXII., XXI., XX., XVII., és a XV. kerületekben volt a legmagasabb. Szintén sokan érdeklődnek a XI. kerületi lakások, házak iránt, az átlagnál kevesebben nézték meg viszont a korábban nagyon népszerű XIII., VIII., VI. kerületi lakásokat.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Mindez az árak szintjén úgy néz ki, hogy az októberben az egyik legnépszerűbb csepeli használt lakások átlagos négyzeméterára egy év alatt ugyan 27 százalékkal nőtt, de a 427 ezer forintos kínálati ár még mindig kifejezetten alacsonynak mondható, például a IX., VI. vagy VII. kerület 700 ezer forint körüli négyzetméterárához képest. Szintén jelentős, 36-40 százalékos áremelkedés látható a XV. és X. és kerületi lakások árában is, de így is alig több mint 500 ezer forint egy lakás négyzetmétere ezekben a városrészekben.

    Balogh László szerint Budapest mellett a vidéki nagyvárosokra is igaz ez a tendencia, a korábban legkeresettebb, legdrágább városrészek helyett az olcsóbbak felé fordulnak a vevők.

    A KSH legfrissebb adatai szerint 2018-ban is tovább drágulnak a lakások: az év első felében a lakások áremelkedése 8,2 százalék volt, szemben a 2017 egészére vonatkozó 5,9 százalékos drágulással. Az új lakások 7,6 százalékkal kerülnek többe, szemben a múlt év egészére jellemző 6 százalékos áremelkedéssel. A lakáspiaci forgalom tovább élénkült, az első félévben 59 ezer lakóingatlant adtak el, ami 7 százalékos emelkedésnek felel meg.

    Kommentek:

    Top 16