• Külföld
Faktor

Eleinte szívesen tartották házi kedvencként, mára egyre nagyobb gondot okoznak a mosómedvék Japánban

Egy kedvelt japán rajzfilm, a Rascal, a mosómedve jelentősen hozzájárult a mosómedvék népszerűségéhez.

Egyre nagyobb gondot okoznak a mosómedvék Japánban, az invazív faj populációja ugyanis tíz év alatt megháromszorozódott.

Az Aszahi Simbun japán napilap hétfői közlése szerint az eredetileg Észak-Amerikából háziállatként behozott mosómedvék populációja a háromszorosára növekedett, és a szigetország 47 tartományából már 44-ben megtalálhatóak - kilenccel több tartományban, mint tíz éve.

A földművesek évek óta panaszkodnak az egyre nagyobb károkról - írja az MTI. Az állatok ráadásul bemennek Japán hagyományos faházaiba, templomaiba és szentélyeibe, és ott is jelentős károkat okoznak.

Kezdetben a mosómedvék szívesen látott állatok voltak Japánban. Az 1970-es évek kedvelt japán rajzfilmje, az Araiguma Raszukaru (Rascal, a mosómedve) jelentősen hozzájárult a mosómedvék népszerűségéhez, emiatt egyre többen tartották őket házi kedvencként. Az időközben elvadult állatok azonban nagyon elszaporodtak. Tokió invazív, vagyis nem honos, hanem betelepült fajjá, ezáltal az állam ellenségévé nyilvánította a mosómedvéket.

Kommentek:

Top 0