• Külföld
Faktor

Egyre jobban félnek a migránsoktól Szlovéniában

Egyre kevesebb ember látja szívesen a migránsokat Szlovéniában, mert félnek tőlük. Tavaly még együttérzéssel fordult a szlovénok többsége a migránsok felé, de a párizsi terrortámadások óta megváltozott a hozzáállásuk.

A Delo című ljubljanai napilap egy friss felmérés adatait közölte. A megkérdezettek 54 százaléka szerint a migránsok nem veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, 32 százalékuk ugyanakkor az ellenkezőjét gondolja.

Hasonló felmérés készült tavaly ősszel. Akkor még nagyon kevesen gondolták, hogy a migránsok veszélyesek. A migránsáradatot a legtöbb szlovén úgy élte meg, mint egyfajta segítségnyújtást bajba jutott embertársaiknak.

Fotó: Europress-Jeff J. Mitchell/Gettyimages

Fotó: Europress-Jeff J. Mitchell/Gettyimages

A szlovénok migránsokkal kapcsolatos viszonya a párizsi terrorcselekmények után változott meg, továbbá amiatt, hogy az Európai Unió még mindig nem talált átfogó megoldást a migrációs válság kezelésére.

A félelmet fokozta az is, hogy a kormány kijelentette: Szlovénia nem lesz gyűjtőközpont, ahol a migránsok feltorlódhatnak. Ezen kívül egy tavaszra várható még nagyobb migránshullámról beszélt. Egyúttal az ellenzék is komoly nyomást gyakorolt a kormányra, a határok lezárását követelte, ellenkező esetben szerinte Szlovéniát kizárhatják a schengeni övezetből.

A visegrádi országokkal ellentétben Ljubljana 2015-ben feltételekkel ugyan, de vállalta, hogy a kötelező kvóta keretében az unió Olaszországból és Görögországból áttelepítsen migránsokat Szlovéniába, ettől a tervétől azonban utóbb elállt.

A szlovén kormány a migrációs válság kezdetén azt is kijelentette, hogy szükség esetén az országban tud tartani kilencezer migránst. Ugyanakkor az elmúlt hetekben több járásban és városban is tüntettek az ellen, hogy befogadóközpontok vagy táborok épüljenek településeiken. A megkérdezettek 53 százaléka nem akarja, hogy közvetlen közelében migránsokat befogadó központ épüljön, migránsokat is csak minden ötödik ember akar látni közvetlen környezetében.

A megkérdezettek 71 százaléka azt gondolja, hogy az EU rosszul kezeli a migránsválságot. 41 százalékuk a felelősséget is Brüsszelre és a nagy tagországokra hárítja.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 432 365 migránst regisztráltak. A horvát-szlovén határt pénteken 3416, szombaton 2556, vasárnap 1249, hétfőn 12 óráig újabb 716 migráns lépte át. Az újévben összesen 63 501 fő volt az átlépők száma.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 622 116 migránst vettek nyilvántartásba. Pénteken 1843, szombaton 2641, vasárnap 2098 migráns lépte át a szerb-horvát határt -írta az MTI.

Top 0