• Pénz

Egyre cselesebben lopnak pénzt a vírusok

A Top 10 pénzlopásra tervezett rosszindulatú program listájára először kerültek a mobilos vírusok. A programok fizetési információkat lopnak el, vagy a felhasználót manipulálják. Így lopják el a bankszámlákról a pénzt.

A Kasperky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat elemzéséből az derült ki, hogy a mobilos pénzügyi fenyegetések egyre inkább terjednek. A Top 10 pénzlopásra tervezett program listáján a Marcher és a Faketoken mobil banki trójai vírusok kerültek.

A Marcher családba tartozó programok fizetési információkat lopnak az androidos eszközökről. Megfertőzik a készüléket, ezután pedig két alkalmazást figyelnek. Ha a felhasználó elindítja banki alkalmazását vagy a Google Play-t, akkor a Marcher egy hamis ablakot jelenít meg. Az ablak bankkártya információkat kér, amelyeket közvetlenül a csalóknak továbbít.

A Faketoken programok a felhasználót manipulálják. Ráveszik, hogy telepítsen egy alkalmazást készülékére. Az alkalmazás valójában trójai vírus, amely az egyszeri megerősítő kódot fogja el.

A Kaspersky Lab a jelenlegi tendenciák alapján arra számít, hogy 2016-ban még nagyobb ütemben növekszik majd a mobil banki vírusok száma. Az elemzés szerint a „hagyományos” pénzügyi kiberbűnözés is terjedt. Az orosz vállalat 2,8 százalékkal több, azaz majdnem 2 millió pénzt lopni próbáló vírust blokkolt. A pénzzsaroló, azaz a ransomware programok áldozatainak száma 48,3 százalékkal nőtt, így már 180 ezren estek a szoftvereknek áldozatul 2014 óta.

A cég statisztikái szerint az online támadások 80 százaléka 10 országból indult ki. Az első három ország, ahol vírusokkal fertőzték meg az online erőforrásokat, nem változott tavaly óta. A lopások 24,2 százaléka az Egyesült Államokból, 13 százaléka Németországból, 10,7 százaléka pedig Hollandiából indult – írja az MTI.

Az adatvédelemről korábban itt olvashattak. A bankkártya adatok ellopásáról pedig itt írt a Faktor.

Top 0