• Külföld
Faktor

Egyre több kínai nő kér mesterséges megtermékenyítést, mert engedélyezték a második gyereket

Egyre több idősebb kínai nő akar gyermeket vállalni mesterséges megtermékenyítéssel azután, hogy Kínában lehetővé tették a házaspároknak a második gyermek vállalását.

Liu Csia-en, egy pekingi meddőségi magánklinika vezetőjének becslése szerint az egykepolitika év eleji enyhítése óta 20 százalékkal nőtt a hozzájuk fordulók aránya. Korábban a nők átlagéletkora 35 év volt, most többségük már idősebb 40 évnél, sőt jó néhányan 50 közelében vannak.

Eddig csak egy gyereket szülhettek a nőkKorábban Kínában csak egy gyereket lehetett vállalni, csak a falusiaknak engedélyeztek kettőt, ha az első lánygyermek volt.

Az etnikai kisebbségeknél voltak kivételek, és a városlakók esetében is engedélyezték a második gyermeket, ha hajlandók voltak jövedelmük alapján egy bizonyos összeget befizetni az államkasszába.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Sok demográfus szükségtelennek ítélte az állami beavatkozást, mondván, a gyermekvállalási kedv csökkent volna a gazdasági fejlődéssel és az oktatás színvonalának növekedésével.

  Illusztráció: pixabay

  Illusztráció: pixabay

  Nem mindenkit érdekel a lehetőségA nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság novemberi közlése szerint az egykepolitika megváltozásával mintegy 90 millió nő vállalhat második gyermeket. Ezzel a munkaerőpiac mintegy 30 millió fővel fog nőni 2050-re.

  Megfigyelők szerint az előrejelzés túl optimista lehet, mivel sok fiatal kínai a kis családot tartja ideálisnak, a második gyerek már túl drága lenne.

  Amikor 2013-ban engedélyezték a második gyermek vállalását azon családok számára, ahol az egyik szülő egyke volt, a vártnál kevesebb gyermek született.

  A spermabankokban donorhiány van

  Az egykepolitika megváltozása nyomást gyakorol a spermabankokra is, amelyekben már donorhiány van, mivel egyre kevesebb kínai férfi hajlandó spermiumot adományozni. Félnek, hogy a névtelenség ellenére megjelenhet náluk egy gondoskodást igénylő gyerek.

  Egyesek Kína örökbefogadási politikájának enyhítését is szorgalmazzák, amely szerint jelenleg csak a gyermektelen házaspárok fogadhatnak örökbe, valamint azok az egygyermekes párok, akik hajlandók fogyatékos vagy árva gyermeket felnevelni.

  Kínában 109 ezer gyermek vár örökbefogadásra, 90 százalékuk fogyatékos, 60 százalékuk súlyosan fogyatékos - írta az MTI.

  Top 16