• Krimi
Faktor

Kártérítést kell fizetnie az utazási irodának az egyiptomi baleset miatt

Teljes körű kártérítést kell fizetnie a Best Reisen utazási irodának a 2011 novemberében történt egyiptomi buszbaleset károsultjainak - döntött szerdán a Kúria. A balesetben 11-en meghaltak, 29-en megsérültek. Az áldozatok hozzátartozói több kártérítést szeretnének.

A felülvizsgálati eljárásban a Kúria öt károsult ember ügyében hirdetett határozatot. Ez iránymutató lehet a többi - összesen kilenc - alperes ügyében, valamint más, hasonló ügyekben is. A mostani döntés nem konkrét kártérítési összegekről szól, hanem lényegében a követelések jogalapját teremtette meg.

Fotó: Egyptian Gazette

Fotó: Egyptian Gazette

A Kúria azt közölte, hogy a pert indított embereket ért kár összegéről a korábban eljáró elsőfokú bíróság fog dönteni.

Egy másik, az egyiptomi buszbaleset miatt indított kártérítési ügyben - amelyben a másodfokon eljáró bíróság az utazási irodának adott igazat - a Kúria szerdán a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és a másodfokú bíróságot új eljárásra és határozathozatalra utasította. A Kúria itt eljárási szabálysértésekre hivatkozott; álláspontja szerint a fellebbezést nem teljes mértékben bírálta el a másodfokú bíróság.

Egyiptomban 2011 novemberében felborult egy autóbusz, amely magyar turistákat szállított a hurghadai szállodától a repülőtérre. A balesetben 11-en meghaltak, 29-en pedig megsérültek.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Az egyiptomi buszbaleset ügyében egymással párhuzamosan több kártérítési per is folyik, ezekben egymással ellentétes - tehát az iroda felelősségét megállapító és elutasító - határozatok is születtek. Ezért is van jelentősége a mostani határozatnak, mert az, ha nem is teremt precedenst, de iránymutató lehet a többi ügyben.

A határozathozatal után Zamecsnik Tamás, az utazási iroda ügyvédje azt mondta, a döntéssel nem értenek egyet, de elfogadják és "eszerint mennek tovább". A kártérítés jár a károsultaknak, az összegszerűség a kérdés - mondta.

Ikanov Gábor és Szentkláray Bence a felperesek képviseletében arról beszélt, örülnek mindkét kúriai határozatnak, mert ennek alapján a sérültek és az elhunytak hozzátartozói később elégtételt kaphatnak az őket ért "borzasztó mértékű károkért".

Ikanov Gábor szerint kártérítési járadékot kell, hogy fizessen az utazási iroda, ez mind a kilenc igénylő esetében havi több millió forintot jelenthet. Szerinte összességében több száz millió forintos kárról lehet beszélni. A baleset következményeit számszerűsíteni lehetetlen ugyan, de mégis szükséges, hogy a súlyosan megsérültek vagy az elhunytak hozzátartozói, így például az árván maradt gyerekek emberhez méltó életet tudjanak élni.

Szentkláray Bence példaként említette, hogy van, aki a balesetben a karját, van, aki a látását veszítette el. Ikanov Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kétévente cserélendő protézisre sem elegendő az eddig kapott kártérítés - írta az MTI.

Itt olvashat egy spanyolországi buszbalesetről. Itt pedig egy 43 áldozatot követelő buszbalesetről olvashat.

Kommentek:

Top 0