• Élet
Faktor

Egyetlen veséje sincs a kisfiúnak, 9 évet kell várnia a donorra

A 10 éves Matthew Pietrzyk élete a betegségéről szól. Egy dialízis gép és napi 18 tabletta tartja jelenleg életben.

A fiúnál még korában diagnosztizáltak egy olyan veleszületett betegséget, amely miatt leálltak a veséi. Azóta egy gép és rengeteg gyógyszer tartják életben. Az anyja egyik veséjét még korábban megkapta a fiú, de a komplikációk miatt el kellett távolítaniuk. Az anya elmondta, hogy az egész család hihetetlenül büszke Matthew-ra, aki – ahogy fogalmazott a nő – egész jól van.

Az élete most leginkább a gyógyszerekről, evési és ivási megkötésekről szól.

Az anya elmondta még, hogy mindent megtesznek azért, hogy a lehetőségekhez képest normális életet éljen a család és persze a fiú, de sokszor vannak hullámvölgyek is. Leginkább azért, mert Matthew sokszor nem csinálhatja azt, amihez valójában kedve lenne, vagy amit a barátai vagy a testvérei csinálnak. Matthew egyébként megszállottja a focinak, de sajnos nem játszhat, mert napi 12 órán át a gépre van kötve, ráadásul az állapota sem engedné ezt meg. Egyik kedvenc játékosa John Terry, a Chelsea játékosa.

EZT IS AJÁNLJUK:
  John Terry és a 10 éves Matthew Pietrzyk. Fotó: facebook.com/AMillionLikesForAKidneyForMatthew/

  John Terry és a 10 éves Matthew Pietrzyk. Fotó: facebook.com/AMillionLikesForAKidneyForMatthew/

  Március 10-én van az úgynevezett World Kindey Day (a Vese Világnapja), és az anya ezért próbálta eljuttatni minél több emberhez fia történetét. Azt szeretnék elérni, hogy minél több ember regisztráljon a donor programhoz, mert ezáltal rövidülhet a várólista. Jelenleg 65 gyerek vár vesére Nagy-Britanniában az NSH Blood and Transplant központ adatbázisa alapján. Egy 18 év alattinak egyébként átlagosan 316 napot kell várnia Nagy-Britanniában, hogy új veséhez jusson. Ezt általában olyan embertől kaphatja, aki hivatalosan regisztrált a donorlistára és meghalt. Az elmúlt 10 évben több mint 900 gyerek várt vesére Nagy-Britanniában - írja az Independent.

  Matthew napi 12 óráig van a dializálógépre kötve. Fotó: facebook.com/AMillionLikesForAKidneyForMatthew/

  Matthew napi 12 óráig van a dializálógépre kötve. Fotó: facebook.com/AMillionLikesForAKidneyForMatthew/

  Jelenleg 22 millióan regisztrált ember van az NHS donor adatbázisában, Matthew-nak mégis valószínűleg 9 évet kell várnia. Egy veseátültetés teljesen megváltoztatná a fiú és családja életét. De ahogy az anyja fogalmazott nem csak róluk van szó, hanem – ahogy mondta -,

  arról a több ezer emberről, akik átültetésre várnak, és azon mennek keresztül, amin mi.

  Azt is mondta, hogy hatalmas ajándék, hogy létezik a donor program, és kéri az embereket, hogy csatlakozzanak. Sally Johnson, az NHS szervadományozási és szervátültetési igazgatója azt mondta, hogy gyerekek tucatjai és több ezer felnőtt vár új vesére, és még több ezer másik, aki másmilyen szervre. Nekik pedig olyan emberekre van szükségük, akik eldöntik, hogy donorok lesznek és regisztrálnak.

  Néhány nappal ezelőtt egy Utah államban élő férfi osztott meg pár gondolatot donorrá vált öccséről az egyik közösségi oldalon. Annak az ismeretlen gyereknek írta a megindító sorokat, aki meg fogja kapni 11 éves öccse szívét. A kisfiút ugyanis március 2-án ütötte el egy teherautó, és pár órával később meghalt. A család úgy döntött, hogy felajánlja a fiú szerveit, hogy így segítsenek másokon. A bátya azt írta az ismeretlen, szívátültetésre váró gyereknek, hogy

  hálásak vagyunk neked, mert az ő szíve fog dobogni benned. És így legalább egy kis része tovább élhet.

  Top 16