• Pénz
MZ/X

Egyetlen LED-izzóval 1600 forintot lehet spórolni

Ahány fényforrást cserélünk le korszerűbbre, annyiszor íródik jóvá ez az összeg a villanyszámlánkon.

2018. szeptember 1-től nem lehet majd halogén és gyertyaizzókat előállítani az Európai Unióban, a hagyományos izzókat pedig 2008-ban tiltották be.

A tiltást energiatakarékossági okokkal magyarázták, ugyanis a hagyományos izzók által felhasznált energiának mindössze 5 százalékából lesz fény, míg a többit hő formájában adják le ezek a termékek. 

Bár a "környezeti lábnyom csökkentése" szép célnak hangzik, sokunknak valószínűleg nem mond túl sokat. Azonban ha a saját pénztárcánk felől közelítjük meg a hagyományos és halogén izzók lecserélésére vonatkozó erőfeszítéseket, akkor talán sokkal könnyebben megértjük ezen célkitűzések jogosságát- írja a penzcentrum.hu.

Egy lakás fenntartási költségeinek jelentős részét a villanyszámla teszi ki, melynek 20-25 százaléka a világítás rovására írható. A világítással járó költségeket pedig jelentősen mérsékelhetjük, amennyiben újabb technológiával készült, energiatakarékos égőkkel biztosítjuk otthonunk kivilágítását. 

A most betiltásra kerülő halogénlámpákkal nagyjából 25 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el a hagyományos izzókhoz képest. A kompakt fénycsövekkel (CFL) még ennél is jelentősebb mértékű, nagyjából 75 százalékos az energiamegtakarítás mértéke.

A még ezeknél is hatékonyabbak a LED lámpák, amelyek úgy 85 százalékkal használnak fel kevesebb energiát a hagyományos társaikhoz képest, az élettartamuk pedig ráadásul 20 év, ami a hagyományos izzó hússzorosa.

Az Eurostat év eleji adatai szerint egy hagyományos, 60 wattos villanykörte 10 wattos LED lámpára cserélésével évente úgy 1 600 forintot spórolhat egy magyar háztartás. És itt csak egyetlen lámpáról beszélünk.

Kommentek:

Top 0