• Krimi
Mágó Károly
Mágó Károly

Egyetlen céljuk volt: cigányokat gyilkolni

Jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélte a Kúria kedden a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok ügyében Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot. 2008-ben kezdődött a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűncselekmény sorozata. A korábbi nem jogerős ítéletek szerint három férfi összesen hat embert ölt meg és rengeteget sebesített meg, köztük kettőt súlyosan. A három férfi a támadásokat, puskákkal és Molotov-koktélokkal követte el. A cél pedig miden esetben ugyanaz volt: cigányokat gyilkolni. A sorozatgyilkosság egy éven keresztül tartott.

A három férfi a vádirat szerint hat embert ölt meg és rengeteget sebesített meg, köztük kettőt súlyosan. A három férfi a támadásokat, puskákkal és Molotov-koktélokkal követte el. A cél pedig miden esetben ugyanaz volt: cigányokat gyilkolni. A sorozatgyilkosság egy éven keresztül tartott.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A cigánygyilkosok után indult nyomozás két évig tartott. A rendőrség közben a valaha volt legmagasabb magyarországi nyomravezetői díjat, 100 millió forintot tűzött ki. Közben azonban rengeteg hibát is elkövettek. Volt, hogy nem helyszíneltek rendesen és az újságírók adtak át nyomokat a helyszínen órákkal a támadás után, de előfordult olyan is, hogy egy agyonlőtt áldozatról a boncolás után az egyik orvos azt állította, hogy nem agyonlőtték, ha nem bent égett a házában.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Végül a Nemzeti Nyomozó Iroda 2009 augusztusában fogott el négy férfit egy debreceni klubban, a Perényi 1-ben. A bíróságon az első, a másod és harmadrendű vádlott végig tagadta, hogy részt vett a gyilkosságokban. Azt elismerték, hogy megtámadtak cigánycsaládokat, de csak azokat az eseteket vallották be, ahol nem volt halálos áldozat.

  A negyedrendű vádlott korábban hivatásos katona és a katonai elhárítás informátora volt. Csontos István később vallomást tett társaira. Az ügyben tavaly született másodfokú ítélet, amely gyakorlatilag helyben hagyta az első fokút. Eszerint a Kiss Árpád Sándor első, testvére Kiss István Zoltán másodrendű és Pető Zsolt István harmadrendű vádlott soha nem hagyhatja el a börtön, míg Csontos István 13 évet kapott. A vádirat szerint ő nem sofőrként vett részt két támadásban. Azt egyébként végig tagadta, hogy tudott a gyilkosságokról.

  A bűnbanda az ítélet szerint 9 alkalommal támadt fegyvertelen cigányokra. 6 embert, köztük egy gyereket öltek meg.

  A bűnbanda elsőként Besenyszögön rabolt ki egy vadász. A családjára éjszaka törtek rá, mindenkit megkötöztek, felfeszítették a fegyverszekrényt, és mind a hét puskáját valamint rengeteg lőszert vittek el.

  Ezután kezdték aprólékosan kidolgozni a támadásokat. Először Galgagyörkön támadtak meg egy cigány családot, itt komolyabb sérülés nem történt. Piricsen azonban már igen, egy nőt a lábán és a karján lőttek meg. Ezután következett Tarnabod ahol tervükkel ellentétben nem romákat támadtak meg.

  Nagycsécsen Molotov-koktélokat dobtak egy házra. Ez már egy összehangolt akcióvolt volt, több irányból támadtak. A vádirat szerint Pető Zsolt kívülről, közvetlen közelről fejbe lőtt egy testvérpárt, Nagy Józsefet és Nagy Tibornét. Ők azonnal meghaltak.

  Alsózsolcára Kiss Árpád távcsöves puskájával lőtte csípőn a teraszán egy fát vágó nőt.

  Tatárszentgyörgyön miután Molotov-koktélokkal felgyújtottak egy házat, közvetlen közelről lövöldöztek az emberekre. Egy 27 éves férfit a karjában lévő négyéves kisfiát gyilkolták meg, egy ötéves kislány pedig súlyosan megsérült.

  Tiszalökön Kiss Árpád húsz méterről szíven lőtte az éppen munkába induló Kóka Jenőt.

  Kislétán életveszélyesen megsebesítettek egy tizenhárom éves kislányt és megöltek egy idős nőt.

  Top 16