• Külföld
Faktor

Egyre nagyobb a válság: tönkreteszi az emberek életét a gyógyszerfüggőség

Az Egyesült Államokban súlyos problémát jelent az ópiátválság, az elnök is megszólalt az ügyben.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb társadalmi gondja az ópiátválság, vagyis az ópiáttartalmú kábítószerek és gyógyszerek rohamos terjedése. Donald Trump elnök hétfőn az északkeleti New Hampshire szövetségi államban vázolta fel a kormányzat válságkezelési tervét - írja az MTI.

Illusztráció.

Illusztráció.

Donald Trump már a 2016-os elnökválasztási kampánya egyik fő témájaként és az ország sürgető megoldásra váró gondjaként említette az ópiáttartalmú szerek elterjedését és káros hatásukat. Az Egyesült Államokban mintegy két és fél milliónyian ópiátfüggők, legyen szó akár kábítószerekről, akár gyógyszerekről, többnyire fájdalomcsillapítókról.

Az ópiátválságot az amerikai közbeszédben igazi "amerikai problémának" minősítik. Kétségtelen, hogy az ópiáttartalmú szerek, köztük a heroin vagy az ópiáttartalmú gyógyszerek fogyasztásában az Egyesült Államok világelső, és helyzet egyre romlik. Míg például 2015-ben 33 ezer, 2016-ban már több mint 43 ezer halálát hozták kapcsolatba ópiátfüggőséggel.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint ma minden egymillió amerikai közül legalább ötvenezren naponta élnek ópiáttartalmú szerekkel. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) egyik minapi műsorában kongresszusi jelentést idéztek, amely arról számolt be, hogy a nyugat-virginiai Kermit városkában két év alatt csaknem kilencmillió (!) pirula ópiáttartalmú gyógyszer fogyott el. A városka lakossága négyszáz lelket számlál.

Az ópiátfogyasztásnak gyakran valóban indokolható egészségügyi okai van, a többi között sebészeti beavatkozások után használják fájdalomcsillapításra. A mértéktelen használatuknak azonban legtöbbször más okai vannak. Az Egyesült Államokban - az európai országoktól eltérően - nincs adódollárokból finanszírozott általános egészségbiztosítási rendszer, ehelyett az amerikaiaknak maguknak kell gondoskodniuk az egészségbiztosításukról. Ehhez vagy a munkaadóik, vagy a kormányzat járul hozzá anyagilag, vagy akár a piacon is vásárolhatnak maguknak biztosítást. A legtöbb szerény jövedelmű ember számára a biztosítás csak néhány gyógyszert térít, és ha valakinek például fáj a háta, nem megy el fizikoterápiára, mert az költséges lenne, helyette inkább felírat magának fájdalomcsillapítót.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az Egyesült Államok és Új-Zéland az a két ország a világon, ahol lehet reklámozni a kizárólag vényre kapható gyógyszereket. A többnyire ópiáttartamú fájdalomcsillapítók (mint például az OxiContin) vagy köhögést enyhítő gyógyszerek (például a Codein) csakis receptre vásárolhatók meg. Az orvosok akadékoskodás nélkül felírják őket, pácienseik pedig rájuk szoknak. 2016-ban az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) követelte, hogy szüntessék be a vényköteles gyógyszerek reklámozását, de ennek nem volt foganatja. Elterjedt gyakorlat, hogy a gyógyszergyártó cégek "udvarolnak" az orvosoknak, hogy az ő termékeiket írják fel. A Stanford Egyetem tavalyi elemzése szerint az orvoslátogató gyógyszeripari szakemberek díszvacsorákat adnak az orvosoknak, megajándékozzák őket, vagy luxusüdülőhelyeken tartanak nekik szakmai konferenciát. Ennek egyik következménye, hogy a doktorok könnyen írják fel a vényköteles gyógyszereket.

Sok szakember kifogásolja azt is, hogy az orvosképzésben nem fordítanak kellő figyelmet a fájdalomkezelési módszerek oktatására, a függőségek pedig legtöbbször már csak addiktológiai kezelésekkel orvosolhatók.

Donald Trump elnök hétfőn bejelentette: a kongresszus az idén és jövőre hatmilliárd dollárt szán az ópiátválság kezelésére, és ez az összeg magában foglalja az eddig eredményesnek bizonyult gyógymódok anyagi támogatása mellett az oktatás erősítését is mind az orvosi karokon, mind a közegészségügyben. Emellett a kormányzat visszaszorítaná az ópiáttartalmú gyógyszerek forgalmazását is. A tervek szerint például a Medicaid - a szerényebb jövedelműek egészségügyi ellátását segítő állami program - nem fogja megtéríteni az ilyen gyógyszerek árát.

Kommentek:

Top 0