• Külföld
Faktor

Ez történt az éjjel, az Egyesült Államok légicsapásokat mért Szíriára - a NATO is reagált

Donald Trump amerikai elnök légicsapásokra adott utasítást Szíria vegyi fegyver használati képességeivel kapcsolatban. Az akció már véget ért.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette még helyi idő szerint péntek este, hogy precíz légicsapásokra adott utasítást Szíria vegyi fegyver használati képességeivel kapcsolatban. Az akció folyamatban van.

Az elnök a Fehér Házból üzente meg, hogy a Dúma városában vegyi fegyverrel elkövetett támadások után határozta ezt el. A beavatkozást Nagy-Britanniával és Franciaországgal együttműködve hajtják végre. Trump a vegyi fegyverek bevetését szörnyű bűncselekménynek tartja. Hozzátette: Oroszországnak el kell döntenie, hogy tovább halad-e ezen a sötét úton, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez.

Fotó: Europress - AFP/Kicholas Kamm

Fotó: Europress - AFP/Kicholas Kamm

A brit légierők is csatlakoztak a támadáshoz, Theresa May brit miniszterelnök szombat hajnalban bejelentette, hogy engedélyezte a brit fegyveres erőknek “összehangolt és célzott támadások” végrehajtását Szíriában. May szerint az akció célja a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásának leépítése, és az, hogy elrettentse a szír vezetést ilyen fegyverek használatától.

A szíriai fővárosban erős robbanások hallatszottak szombat hajnalban, és Damaszkusz fölött repülőgépek húztak át – jelentette a francia hírügynökség helyszíni tudósítója.

A szíriai állami televízió Franciaországgal és Nagy-Britanniával közös “amerikai agresszióról” adott hírt, és közölte, hogy a légvédelem felvette a harcot az ellenséggel.

Az Emberi Jogok Szíriai megfigyelőcsoportja azt jelentette, hogy Damaszkuszban egy kutató intézetet vettek célba, valamint a köztársasági gárda és a 4. hadosztály elit alakulatait.

Egyes amerikai források szerint Tomahawk típusú robotrepülőgépek támadják a célpontokat.

A szíriai légicsapások során megpróbálták elkerülni, hogy civilek is áldozatul essenek - mondta James Mattis amerikai védelmi miniszter a péntek éjjel tartott washingtoni sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

A NATO helyesli a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni brit, francia és amerikai légicsapásokat - közölte szombat reggel kiadott közleményében Jens Stoltenberg főtitkár, hozzátéve, hogy véleménye szerint e támadások révén Damaszkusz kevésbé lesz képes további vegyi támadásokat elkövetni az ország népe ellen.

"A NATO mindig elítélte, hogy Szíria visszatérően vegyi fegyvert vetett be a háborúban, és ezzel megsértette a nemzetközi szerződéseket. A vegyifegyver-támadásokért felelős személyeket felelősségre kell vonni" - szögezte le Stoltenberg.

A NATO mint szervezet nem vett részt a Szíria elleni nemzetközi katonai koalícióban.

Kommentek:

Top 0