• Élet
Faktor

Kiderült, hogy valóban halálos: szó szerint egyre többen halnak bele a magányba

A szociológusok régóta figyelmeztetnek a megnövekedett elszigeteltség veszélyeire, amely az elöregedő népesség, a szétszóródó családok, és az egyénnek a közösségekkel szemben való előtérbe helyezése miatt fenyeget.

Most egy kutatás, amely az eddig készült tanulmányok eredményeit összegzi, arra jutott, hogy 50 százalékkal nagyobb eséllyel fenyegeti a korai halál azokat, akik a magány csapdájába esnek azokkal szemben, akiknek vannak szociális kapcsolatai.

A korábbi tanulmányok megállapították, hogy az amerikaiak több mint egyharmada magányos, az Egyesült Királyságban ez az arány 18 százalék volt. A legújabb vizsgálatok során az elszigetelődés és az egészség, valamint a korai halál kapcsolatát vizsgálták.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Julianne Holt-Lunstad, a Utah állambeli Brigham Young Egyetem pszichológiaprofesszora a múlt héten mutatta be az eredményeket, amelyek 148 felmérés adatait tartalmazza, 300 ezer résztvevővel. A kutató elmondta, hogy a korai halál veszélye 50 százalékkal nagyobb azoknál, akik magányosnak vallották magukat.

  Egy másik analízis, amely 70 tanulmányt és 3,4 millió embert foglal magába az Egyesült Államokból, Európából, Ázsiából és Ausztráliából, azt mutatta, hogy az elszigetelődés, magány és az egyedül élés ugyanúgy esélyesebbé teszi a korai halált, mint az elhízás.

  „A népesség idősödésével a magány közegészségügyre gyakorolt hatása várhatóan csak növekedni fog. Valójában a világ több országa is azon a véleményen van, hogy magány járványosan terjed” – nyilatkozta Holt-Lunstad.

  Az ilyen „járványok” nem csak a gazdag országokban terjednek, de a jóléti kultúrák olyan jellemzőihez kapcsolódnak, mint a növekvő várható élettartam, a csökkenő házasodási arány, a gyerekvállalás csökkenő aránya, a válások növekvő száma, az egyre több egyedül élő ember.

  Januárban az Egyesült Királyság törvényhozói létrehoztak egy bizottságot a magány leküzdésére, amely jelenleg számos veszélyeztetett csoport – köztük az idősek – számára fenntartott szervezettel dolgozik együtt.

  Holt-Lunstad a korai halandóság problémája ellen azt javasolja, hogy az emberek szociálisan is készüljenek fel a nyugdíjra, ne csak pénzügyileg, hiszen sok szociális kapcsolat a munkahelyünkhöz kötődik, ahol érdemes emberi kapcsolatokat kötni – írja a Quartz.

  Kommentek:

  Top 16