• Külföld
Faktor

Földöntúli látványra ébredtek az amerikaiak: jégbe fagytak az utcák

Az Egyesült Államokban rendkívüli időjárás van, és egyelőre nem tudni mikor ér véget.

Még New York tengerpartján is fagyos az idő. Fotó: Europress - AFP/Angela Weiss

Még New York tengerpartján is fagyos az idő. Fotó: Europress - AFP/Angela Weiss

Több mint 100 éve nem volt olyan hideg az Egyesült Államokban, mint amit jelenleg az ország észak-keleti felében tapasztalnak. A Niagara-vízesés befagyott, a cápákat megfagyva húzzák ki a tengerből, a leguánok pedig lepotyognak a fákról. A CNN beszámolója szerint pedig ezen a héten legalább 19 ember halt meg az extrém hideg miatt.

Az időjárásról rengeteg kép és videó került fel a közösségi oldalakra, az egyik legapokaliptikusabb látványt pedig Adam Abougalala rögzítette. A férfi Massachusetts állam Revere nevű településén él, ahol a bombaciklon miatt elárasztott utcán megfagyott a víz, az autók pedig egyszerűen belefagytak - adta hírül a HVG.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Persze mindez csupán apróság ahhoz képest, hogy a CNN beszámolója szerint a felvételt készítő férfi házában jelenleg se áram, se fűtés, se ivóvíz nincs.

  De mi is az a bombaciklon?A kérdésre az Euronews cikkéből kaphatunk választ, amely szerint a bombaciklon vagy bombogenezis kifejezést arra a jelenségre használják, mikor egy vihar hirtelen nyomáscsökkenés hatására extra gyorsan felerősödik. A hatásmechanizmust először az MIT tanára és egyben meteorológus Fred Sanders írta le, rámutatva, hogy a hirtelen nyomáscsökkenés nagymértékben megnöveli a viharok erejét.

  Az amerikai Nemzeti Óceán Hivatal szerint a bombogenezis akkor alakul ki, mikor "hideg levegő érkezik nagy tömegben és ez meleg levegő nagy tömegével ütközik. Az ebből keletkező vihar neve pedig a bombaciklon."

  Az amerikai meteorológus, Ryan Maue blogjában úgy magyarázza, hogy a "bombahatás" akkor alakul ki, mikor a felszíni nyomás hirtelen esik, 24 órán belül minimum 24 millibárral. A bombaciklon ezért sok hasonlóságot mutat a trópusi viharokkal és a hurrikánokkal.

  Az Accuweather a bombogenezist úgy írja le, mint a "leghevesebb időjárások egyike, ami tág területen pusztít" mivel a szél, amelyet a vihar kavar, sokszor komoly anyagi károkat okoz.

  Kommentek:

  Top 16