• Külföld
Faktor

Egyesült Államok: Belgium csatlakozzon a szíriai légicsapásokhoz

Didier Reynders belga külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok hivatalosan felkérte Belgiumot, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam elleni szíriai légicsapásokhoz.

Fotó: Europress / Gokhan Sahin - Getty Images

Fotó: Europress / Gokhan Sahin - Getty Images

A belga diplomácia vezetője szerint az amerikai kérés értelmében július elejétől vennének részt a nemzetközi légi hadműveletekben Szíriában. A felkérés egy levelet is tartalmazott, amelyet az amerikai védelmi miniszter küldött. Bennfentes források szerint a levélben arra buzdították a belga kormányt, hogy Irak mellett Szíriában is lépjen akcióba.

Didier Reynders támogatná a belga F-16-os vadászrepülőgépek mandátumának kiterjesztését. Azt mondta: "Úgy gondolom, nem korlátozhatjuk a tevékenységünket Irakra (...) A hollandok már meghozták ezt a döntést, ahogyan a dánok is".

A brüsszeli kormány várhatóan a következő hetekben dönt az ügyben - írja az MTI.

Az Egyesült Államok 2014 augusztusában indított légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Irakban, majd egy hónappal később a szíriai állásait is bombázni kezdte. A belga légierő hat F-16-os vadászbombázója 2014 októberétől 2015 júniusáig vett részt az Iszlám Állam iraki állásai ellen indított támadásaiban, de később visszavonta harci gépeit, amelyek idén júliustól vesznek majd részt ismét a terroristák elleni műveletekben.

Top 0