• Tech
Faktor

Súlyos szívproblémát jelzett az okosóra, az eszköznek köszönheti életét egy férfi

Először nem akart hinni a szerkezetnek, de a sokadik ellenőrzés után orvoshoz fordult.

Az Apple sosem állította, hogy okosórája orvosi eszköz lenne, de a legújabb Apple Watch EKG-funkciója valószínűleg életet mentett.

Az Apple Watch Series 4-hez érkező december elejei frissítés lehetővé teszi az Egyesült Államokban, hogy az óra rég várt EKG-funkcióját is használni lehessen. Egy richmondi férfinak pedig éppen ez menthette meg az életét.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az okosóra EKG-tesztje arra szolgál, hogy riasszon, ha valamilyen rendellenességet, például pitvarfibrillációt észlel. Ez az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, és ha nem kezelik, nagyon súlyos szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet. A 46 éves Ed Dentel is elvégezte az EKG-tesztet okosórájával, és a legnagyobb meglepetésére, az eszköz pitvarfibrillációra figyelmeztette. Miután a férfi egészségesen él, és korábban nem volt semmilyen panasza, nem is nagyon törődött a jelzéssel.

Másnap azért megismételte a tesztet, és hasonló volt az eredmény. Ezután – mondta az ABC News-nak – a feleségének is odaadta az órát, de az asszonynál nem jelzett problémát az EKG-funkció. Még két további alkalommal próbálta meg saját magán, és az óra makacsul ismételgette a pitvarfibrilláció lehetőségét. Dentel végül orvoshoz fordult, aki azt mondta, elképzelhető, hogy az életét mentette meg ezzel az Apple Watch.

Kommentek:

Top 0