• Pénz
Faktor

Egyesülhetnek a világ legnagyobb sörgyárai

A világ legnagyobb sörgyára több mint 100 milliárd dollárért veheti meg legnagyobb riválisát. A belgiumi SABMiller eddig ellenállt az Anheuser-Busch InBev ajánlatainak, de a legutóbbi vételárat már képtelen volt visszautasítani. Ha összejön az üzlet, minden harmadik sört az egyesült gigacég árusít majd a világon.

Minden harmadik sört ők árulják majd (Getty Images/Zac Maculay)

Minden harmadik sört ők árulják majd (Getty Images/Zac Maculay)

A Budweisert is gyártó AB InBev egy ideje sikertelenül ostromolta a londoni székhelyű SABMillert, de a hírek szerint ma sikerült megegyezniük. A végső ár több mint 50 százalékkal magasabb lett, mint a kezdeti ajánlat.

A Business Insider szerint a felek részvényenkénti 44 fontos árról egyeztek meg, ami összesen 109 milliárd dolláros felvásárlási árat jelent. Ez nemcsak az évtized legjelentősebb üzlete a söriparban, de a brit vállalatok történelmében is rekordösszeget jelent. Sőt, könnyen bekerülhet minden idők tíz legnagyobb vállalati fúziója közé.

Egy kézben a söripar egyharmadaA SABMiller a világ második legnagyobb sörgyára, közvetlenül a AB InBev után. Olyan márkák tartoznak hozzá, mint a Pilsner Urquell, a Peroni vagy akár a magyar Dreher. A kettő összeolvadásával egy olyan cégóriás jöhet létre, amelyik a világ sörgyártásának egyharmadát teszi ki.

Fontos azonban, hogy a jelenlegi ajánlat még nem kötelező érvényű, az amerikai mamutcégnek október 28-ikáig kell végleges ajánlatát megtennie. Az AB InBev abba már beleegyezett, hogy 3 milliárd dollárt fizet a SABMillernek, ha visszalép, vagy egyéb okok miatt bukik az üzlet.

Top 0