• Belföld
Faktor

"Az ubereseket ütni-vágni fogják"

A kormány döntésére várnak a tüntető taxisok. Azt mondják, ők azt szeretnék, hogy mindenkire azonos szabályok vonatkozzanak, és erről egyeztessen az érintettekkel a főváros és a kormány. Azt mondják, ők nyugodtak de ha kedvezőtlen döntés születik, "előkerülne a fékolaj meg a baseball-ütő"

Harmadik napja tart a taxisok útlezárása a Deák térnél – az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a József Attila utcán mindkét irányba csak egy sávon lehet menni. Ma körülbelül 40-50 autó állja el a forgalom útját, de ezek sem egyenletesen oszlanak el a helyszínen: nagy részük a Bajcsy-Zsilinszky út Deák tér és Andrássy út közötti szakaszán áll, a többi érintett úton csak pár taxi akadályozza a közlekedést.

A képre kattintva megnézheti galériánkat!

A képre kattintva megnézheti galériánkat!

Dél után nem sokkal a szervezők sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen. Bejelentették, hogy felkérték Juhász Pétert, az Együtt alelnökét, hogy közvetítsen az érintettek között, és vonja be a megoldáskeresésbe a politikai pártokat. Abban bíznak, így ügyüknek nagyobb lehet a társadalmi támogatottsága.

A tüntetők követeléseit a szervező, Gelencsér Zsolt ismertette. Azt szeretnék, hogy alakítsák át a személyszállítás szabályait, és erről kezdődjön meg az egyeztetés a főváros, a kormány és a tüntetők között. Az Uberrel kapcsolatban azt mondta, a versenyhelyzethez arra van szükség, hogy minden utasokat szállító szereplőre azonos feltételek vonatkozzanak – ehhez betartható törvényeket kell hozni, és be is kell őket tartatni.

Juhász Péter azt állította, hogy ő nem akarja, hogy politikai síkra terelődjön az ügy, de arról beszélt, hogy nem a piac egyes szereplői ellen kell fellépni, hanem azzal szemben, aki a szabályokat hozza, és nem garantálja az egyenlő verseny feltételeit. Szerinte elfogadhatatlan, hogy amíg a taxisok számára központilag szabályozzák a szolgáltatás árát, addig mások változtathatják az áraikat. Ráadásul a taxisok még szigorú ellenőrzésekre is számíthatnak. Juhász azonban azt sem tartja megoldásnak, hogy a taxisok mellett mások is megkapják ezeket az „elviselhetetlen” terheket.

„Az nem elég, hogy foglalkozunk az üggyel, az nem elég, hogy majd kicsit jobban ellenőrizzük”

A tüntetők üzenetei

A tüntetők üzenetei

Délelőtt beszélgettünk a tüntető taxisokkal. Azt mondják, nem akarják, hogy az Ubert betiltsák, csak azt szeretnék, hogy legyenek egyenlőek a feltételek. VAgyis, hogy az Uber legyen a tizenegyedik budapesti taxitársaság. Így az uberes autókra is vonatkoznának a taxikra is érvényes – méretre, motorbesorolásra, a sofőrök képzettségére és még sok egyébre vonatkozó – előírások.

A tüntetők területfoglalási engedélye szerda éjfélig érvényes – kérdés, hogy mi lesz ez után. A taxisok azt mondják, minden azon múlik, születik-e kormánydöntés – és ha igen, milyen. Ezzel kapcsolatban határozott elképzeléseik vannak: „Az nem elég, hogy foglalkozunk az üggyel, az nem elég, hogy majd kicsit jobban ellenőrizzük” - mondja az egyik taxis. Azt várják, hogy a kormány olyan döntést hoz, amely rövid távon is korlátozza a szerintük törvénytelen konkurens működését. Ha hírt kapnak, a főszervezők azonnal értesítik őket.

„Az ubereseket ütni-vágni fogják”

A Faktorral beszélő taxisok egyetértettek abban, hogy számukra kedvezőtlen döntés esetén nem adják fel, és újabb lezárásoktól, esetleg agresszívebb eszközök alkalmazásától sem feltétlenül tartanak: „Ha kedvezőtlen döntést hoz a kormány, az ubereseket ütni-vágni fogják a taxisok. Képesek rá, én tudom” – mondja az egyik. Szerinte ez azért is lenne érthető lépés, mert így nem kéne tovább nehezíteniük azoknak az autósoknak a dolgát, akiknek az egész ügyhöz nincs sok közük.

Tüntető taxisok

Tüntető taxisok

Szintén a kedvezőtlen döntésre utalva egy másik azt mondja: „Előkerül a fékolaj meg a baseball-ütő. Ülnöm kell egy-két évet súlyos testi sértésért meg rongálásért, hogy történjen valami?” Ennek ellenére azt mondták, hogy ők nem akarnak senkit bántani. Dícsérték a rendőrök korrekt és segítőkész hozzáállását.

A demonstráció a nagy hidegben egyre fárasztóbb és költségesebb. Ennivalót a számtalan közeli büféből könnyű szerezni, a forró tea hatalmas tartályban épp a beszélgetésünk közben érkezik meg. Ennél vannak nehézkesebb kérdések is – ezeket benzinkutakon vagy a közelben lakó kollégák lakásain tudják elintézni. A fő költséget – a tüntetés miatt kieső bevételeiken felül – az autók fűtése okozza: az egyik taxisnak állítása szerint szerda délig 15 ezer forintjába került az, hogy folyamatosan megy a fűtés. Ezzel magyarázzák, hogy a taxisok elsöprő többsége a tüntetés helyett dolgozik: a többnapos bevétel-kiesés főleg azok számára jelent nagy akadályt, akik bérelt autóval dolgoznak.

Azt mondták, ők úgy látják, hogy az autósok többsége mellettük áll, inkább biztató szavakat kapnak, mint durvaságokat. A dolgozó kollégáktól pedig azt hallják, még azok az utasok is inkább támogatják őket, akiknek el kell magyarázni, miért is folyik a tüntetés.

Top 0