• Belföld
Faktor

Egy tini esett össze Budapesten: nem jött a mentő, így próbálták menteni

Az Országos Mentőszolgálat szerint az első segélyhívás során kapott információk még nem utaltak életveszélyre.

Néhány száz méterre a mentősök fővárosi központjától, a Nyugati téri metróaluljárónál esett össze egy 17 éves fiú. Bár a civilek óriási összefogással küzdöttek az életéért, a mentősök állítólag csak 30 perc múlva értek a helyszínre.

Az életmentésről egy poszt kering a Facebookon, ami részletesen feleleveníti az esetet - írja a Blikk.

Egy fiatal srácot láttunk, ahogy 3-4-en belekarolnak és támogatják. Felemelték a földről, de nem bírt lábra állni. Időnként remegésbe, görcsbe rándult az egész teste

– írja egy férfi, aki a helyszínen volt. Állítása szerint majd egy tucat ember sietett a fiú segítségére, többen időközben a mentőket is riasztották, akiknek a központja alig pár száz méterre, a Markó utcában található. A portál szerint majdnem negyedóráig még telefonos segítséget is kaptak a diszpécsertől.

Többször eszméletét vesztette, majd páran újra hívták a mentőket. Egy másik hölgy elkezdte újraéleszteni, szívmasszázst csinált, valamint próbálta a levegőbefújást is

– folytatta a férfi, aki közben a metróhoz rohant, azt ordítva, hogy azonnal hozzák a defibrillátort. Közben odarohant egy tűzoltó és egy kórházi szakápoló is, akik még profibban végezték a fiú újraélesztését.

Ekkor már 30 perc telt el az első hívás óta. Ekkor értek oda a mentők. Mi már nem bírtuk tovább érzelmileg, ezért eljöttünk, miközben még egy csapat érkezett, s ekkor már 5 mentős küzdött ott

– írta a férfi. Mint kiderült, egy járókelő még a központba is beszaladt segítséget kérni. A helyszínre mégis egy teljesen más egység érkezett, amelyet vélhetően másik kerületből küldtek.

Az Országos Mentőszolgálat szerint az első segélyhívás során kapott információk még nem utaltak életveszélyre: "Amikor a beteg állapota romlott, emelt szintű mentőegységet is riasztottak. A helyszínen levő elsősegélynyújtók tevékenységét és a defibrillátor használatát a mentésirányítónk telefonon segítette, a kiérkező mentők a beavatkozások után a beteget kórházba szállították. A megtett intézkedések megfelelőségét ellenőrizni fogjuk."

A Faktorhoz eljuttatott közlemény szerint az Országos Mentőszolgálatnál minden részletre kiterjedő vizsgálat indult, amely során kiderült, emberi mulasztás történt.

"Egy fiatalember rosszullétéről érkezett bejelentés, aki az első információk szerint időközben magához tért, állapota javult. Később újabb információk érkeztek a helyszínről, amelyek már állapotromlásról szóltak. Ezután a mentőszolgálat elsősegélynyújtókat is irányított a beteghez, annak érdekében, hogy megkezdjék az újraélesztést a mentő kiérkezéséig.

A megérkező mentőegység a beteget a szükséges beavatkozások után kritikus állapotban szállította kórházba.

Az elrendelt elsődleges vizsgálat alapján  megállapítható, hogy a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőegység, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, annak riasztása mégsem történt meg időben.

A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a késedelmes ellátás emberi mulasztás következménye volt. Az Országos Mentőszolgálat mindent megtesz annak érdekében, hogy a legmagasabb szintű ellátást nyújtsa, a lehető legrövidebb időn belül a lakosság számára, ezért a hibát vétő mentésirányítót és mentésvezetőt a belső vizsgálat végleges lezárultáig az Országos Mentőszolgálat főigazgatója felmentette a munkavégzési kötelezettség alól, és megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy hasonló mentésirányítói hiba a jövőben ne fordulhasson elő" - írták közleményükben.

Kommentek:

Top 0