• Külföld

Egy terroristát keresnek a rendőrök, egyet valószínűleg megöltek

Legalább egy terrorista szökésben van, egyet pedig menekülés közben lelőttek a rendőrök, miután a terroristák rálőttek az elbarikádozott lakásban házkutatást végző rendőrökre. A merénylők valószínűleg kapcsolatban álltak a párizsi terrortámadást végző terroristákkal.

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

A rendőrök kedden délután abban a hiszemben mentek a dél-brüsszeli lakásba, hogy az üres. Ennek ellenére egy brüsszeli vezető terrorelhárító szerint lövések fogadták őket. Az akcióban francia rendőrök is részt vettek – írja a CNN.

Egy férfi közel harminc lövést hallott. Az akció során három rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett két különböző lövöldözés során, ugyanabban az épületben. Az eset még nem ért véget, a két merénylő a tetőn keresztül el tudott menekülni. Egyiküket állítólag menekülés közben lelőtték, a társát még mindig keresik a rendőrök. A BBC információi szerint azonban eredetileg hárman voltak a terroristák, és ketten menekültek el a rendőrök elől.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a mostani lövöldözés hogyan kapcsolódik a párizsi terrortámadáshoz, melyben a terroristák 130 embert gyilkoltak meg. A november 13-i merényletekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, majd Belgium, azon belül is elsősorban Brüsszel a terrorelhárítók, titkosszolgálatok és rendőrök fő kutatási helyszínévé vált. A terrortámadás éjszakáján ugyanis két terrorista is Brüsszelből kapta telefonon keresztül a mészárlás megkezdéséről szóló utasítást. Emellett az is kiderült, hogy több terroristának is brüsszeli kötődése volt.

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

A terrortámadásokat kitervelő Abdelhamid Abaudot pár nappal később egy hét órás ostrom során ölték meg a francia rendőrök. Abauddal együtt volt börtönben a belga születésű francia Salah Abdeslam is – a párizsi merénylők közül az egyetlen, aki élve hagyta el a helyszínt, és azóta is szökésben van.

Bár Abdeslam továbbra is az egyik legkeresettebb ember a világon, a francia hatóságok szerint a mai brüsszeli házkutatásnak nem az volt a célja, hogy megtalálják a terroristát. Az azonban nem meglepő, hogy Abdeslamot is Brüsszelhez kötik: ő is élt itt, és a terrortámadás után is valószínű, hogy ideiglenesen visszatért a belga fővárosba.

Sokan attól tartanak, hogy Brüsszelben még mindig egy olyan erős, szélsőséges iszlamista tömb él, amely további támadásokat indíthat.

Top 0