• Külföld
Frányó Krisztina

Egy térképen a világ összes nukleáris robbantása

Bár az első atombombát kísérleti indíttatásból még 1945-ben robbantották fel, azóta 2623 további nukleáris robbantás történt. A robbantásokat elsősorban tesztjelleggel hajtották végre, de két alkalommal háborús helyzetben is bevetették - és nemzetközi egyezmények ellenére még 2016-ban is van olyan ország, amely illegálisan tesztel nukleáris fegyvereket.

Januárban Észak-Korea hidrogénbombát tesztelt (Fotó: Europress / Jung Yeon-Je - AFP)

Januárban Észak-Korea hidrogénbombát tesztelt (Fotó: Europress / Jung Yeon-Je - AFP)

Észak-Korea még január elején hajtotta végre negyedik robbantási kísérletét: a hidrogénbomba sikeres tesztelése 5,1-es erősségű földrengést is okozott. Mindezt a nemzetközi egyezmények tiltása ellenére. Kim Dzsong-un szerint az országának fel kell készülnie a megelőző támadásokra, melyekhez olyan nukleáris fegyverekre van szükségük, amelyeket bármikor be tudnak vetni – írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az Esri UK elkészített egy interaktív térképet, amely az első nukleáris bomba felrobbantásától az utolsóig mindent elhelyez a világban – összesen 2624 alkalommal robbantottak fel ilyen fegyvert a II. világháború óta. Az interaktív térkép ide kattintva megnézhető.

  Az első sikeres robbantás a Trinity teszt volt – ezt az Amerikai Egyesült Államok hadserege hajtotta végre 1945 júliusában a Los Alamoshoz közeli sivatagban. A húsz megatonnás robbantás látványát Robert Oppenheimer atomtudós, az atombomba atyja sorsfordító pillanatként írta le.

  „Tudtuk, hogy a világ többé nem lesz ugyanaz. Néhányan nevettek, mások sírtak, de a legtöbb ember csendben volt. A Hindu szentírásból jutott eszembe egy sor: Most én váltam a halállá, a világok elpusztítójává.”

  1945. augusztus 6-án, majd 9-én az Egyesült Államok ledobott egy-egy atombombát Hirosimára és Nagaszakira. A sugárzás okozta betegségekkel együtt a két bomba összesen közel 250 ezer ember halálát okozta – közülük húszezren civilek voltak. Az áldozatok aránya azonban sokkal magasabb lehetett volna, ugyanis a Hirosimára dobott Little Boy („Kisfiú”) bombának csak az 1,7%-a robbant fel ténylegesen.

  A Hiorosimára ledobott atombomba robbanásának képe a távolból (Fotó: Europress / INP - AFP)

  A Hiorosimára ledobott atombomba robbanásának képe a távolból (Fotó: Europress / INP - AFP)

  Hirosima és Nagaszaki lebombázása maradt az első, és egyben utolsó olyan eset is, amikor háborúban vetettek be a felek atombombát. Azonban ennek hatására világszerte elszaporodtak a nukleáris kísérletek.

  1949-ben a Szovjetunió az egész világot meglepte, mikor tesztjelleggel négy évvel a várt időpont előtt felrobbantott egy, a Hirosimára ledobott méretű atombombát. Ezt követően egy ugyanekkora fegyvert teszteltek a britek 1952-ben az ausztrál vizeken. Franciaország 1960-ban zárkózott fel: az algériai sivatagban robbantottak fel egy, a Nagaszikra ledobott Fat Man („Kövér ember”) bombánál háromszor nagyobb erejű bombát.

  A valaha tesztelt nukleáris bombák közül a legerősebbet a Szovjetunió robbantotta fel 1961-ben: az ötven megatonnás Cárnak nevezett hidrogénbomba ezerötszázszor erősebb volt, mint a Japánra ledobott bombák. A robbanás következtében születő nyolc kilométer széles tűzgolyót még majdnem ezer kilométerre is látni lehetett, míg a felszálló gombafelhő hétszer olyan magas volt, mint a Mount Everest legmagasabb csúcsa.

  A legnagyobb hatóerejű bomba tesztelése azonban az Amerikai Egyesült Államokhoz fűződik: a Castle Bravo 15 megatonnás energiahozama háromszor akkora volt, mint ahogy azt a fizikusok megjósolták. Így a szennyezett csapadék átsodródott a Csendes-óceánon közeli, evakuált Bikini-atollra, sugárbetegséget és születési rendellenességeket okozva a később visszatérő lakosok esetében. A robbantás idején egy japán halászhajó is az atoll közelében tartózkodott, így a sugárzás a hajó személyzetét is megfertőzte – az eset nemzetközi felháborodáshoz és a Godzilla című film megszületéséhez vezetett.

  71 év alatt összesen 2624 nukleáris robbantást hajtottak végre

  71 év alatt összesen 2624 nukleáris robbantást hajtottak végre

  Az elkövetkező évtizedek alatt Kína, India és Pakisztán is sikeresen tesztelt nukleáris fegyvert, míg valószínűleg titokban Izrael és a Dél-Afrikai Köztársaság is végrehajtott atombomba-kísérletet. A nukleáris fegyverek elszaporodásának megállítását célozták különböző nemzetközi szerződések, például az Atomsorompó-egyezmény. A szankciók ellenére azonban Észak-Korea 2006-ban felrobbantotta első nukleáris bombáját.

  A 2013-as és 2016-as észak-koreai kísérleti robbantást elítélte a NATO, az ENSZ és még Kína, Észak-Korea egyetlen szövetségese is. A nemrégiben felrobbantott hidrogénbomba hírét pedig több biztonsági szakember is kételkedve fogadta.

  1996-ban a nukleáris fegyverzettel rendelkező országok aláírták az Átfogó Atomcsend Szerződést, amely több állam ratifikációjának hiányában még mindig nem lépett életbe. Ennek ellenére az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország 1992 óta nem hajtott végre atombomba robbantási kísérletet.

  Az interaktív térkép olyan robbantásokat is megmutat, amelyeket nem katonai céllal hajtottak végre – elsősorban a Szovjetunióra volt jellemző, hogy ilyenfajta robbantásokkal mesterséges kikötőket alakított ki, vagy ösztönözte a gáztermelést.

  Top 16