• Külföld
Faktor

Valóra válik a tudósok legmerészebb álma: így élhetünk majd a Marson

Egy baktérium képes oxigént termelni, így akár szabadon is lélegezhetünk majd a bolygón.

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezett egy olyan baktériumot, amely képes létezni alacsony fényviszonyok és rideg körülmények között, ez a sajátossága segítheti az emberek jelenlétét a Marson.

Talán mégis átköltözhetünk a vörös bolygóra.

Talán mégis átköltözhetünk a vörös bolygóra.

A Földön több mint 2,5 milliárd éve jelen lévő Chroococcidiopsis nevű cianobaktérium fotoszintézisének folyamata lehet a kulcs az oxigéntermeléshez más bolygókon - vélik a kutatók.

Miközben a normális baktérium a napfényt használja ahhoz, hogy vízből oxigént termeljen, a Chroococcidiopsis ugyanezt a fotoszintézist képes elvégezni olyan gyenge fényviszonyok között, amilyenek a Marson is uralkodnak.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kutatócsoportban részt vevő Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai közölték, remélik, hogy a baktérium működésének megértése segíthet abban, hogy oxigént termeljenek és életszigeteket hozzanak létre más bolygókon.

  "Ez tudományos-fantasztikusnak hangzik, de az űrkutatási hivatalok és magánvállalatok szerte a világon megpróbálják ezt a törekvést megvalósítani a nem oly távoli jövőben" - idézte Elmars Krauszt, az ANU kutatóját az egyetem közleménye.

  "A Föld oxidatív légkörét a cianobaktréiumok hozták létre" - tette hozzá.

  A cianobaktériumok voltak az első oxigéntermelő fotoszintézist folytató élőlények. A földtörténet során jelentős szerepet töltöttek be a légkör oxigénnel való dúsításában. A Föld eredeti reduktív légkörét ezek az élőlények alakították át oxidatív légkörré mintegy 2,2-2,5 milliárd évvel ezelőtt.

  "Amikor a fény alacsony szintű, és amikor csak vörös fény létezik, akkor egy teljesen más képességű fotoszintetikus gépezet kapcsolódik be. Ezek az organizmusok a fotoszintézist elméletileg munkára fogják levegő létrehozására, amelyet az ember belélegezhet a Marson" - magyarázta a kutató.

  A cianobaktériumok bizonyos fajtáit megtalálták rideg körülmények között, például az Antarktiszon, vagy a Mojave-sivatagban az Egyesült Államokban, és a világűrben lévő Nemzetközi Űrállomás kísérleteit is túlélték.

  Kommentek:

  Top 16