• Kultúra
Faktor

Eddig egy budai boltban lapult, ritkaságot találtak a magyar író tollából

A kötet egy antikváriumban bukkant fel.

Egy ritka Radnóti-kötet eddig ismeretlen példánya bukkant fel egy budai antikváriumban. A kötet igazi különlegességét nem csak az aláírás, hanem puszta létezése adja: a kinyomtatott példányok jó részét ugyanis az ügyészség megsemmisítette - írja a 24.hu.

Idén hetvenöt éve már annak, hogy Radnóti Miklós máig tisztázatlan körülmények közt, végletekig legyengült munkaszolgálatosként lelte halálát, zubbonya zsebében az utolsó verseit rejtő bori notesszel, a harmincöt évesen elhunyt költő életművében azonban máig akadnak nem ismert részletek.

Radnóti szövevényes kapcsolati hálóját és dedikációit Bíró-Balogh Tamás Könyvvel üzenek néked című műve dolgozta fel: a könyv hatszáztizennégy ajánlást mutat be, sőt, az egyes kötetek történetét, illetve a dedikációt kapott emberek rövid életrajzát is megosztja. Az öt évvel ezelőtt, százkét évesen elhunyt özvegye, Gyarmati Fanni segítségével 2016-ra megszületett mű nem teljes, hiszen időről időre bukkannak fel az irodalomtörténészek előtt eddig nem ismert munkák.

Így történt ez most is: a Várfok utcai antikvárium kirakatában hetek óta lapuló példány nem egyszerűen csak egy átlagos, dedikált Radnóti-mű, hanem a költő második könyve, a kiadó rendőröknek tett vallomása szerint ötszáz, Radnóti szerint pedig 440 példányban nyomtatott Újmódi pásztorok énekének egy jókora szerencsével megmenekült, korábban csak gyűjtők közt lappangó példánya.

Az 1931-ben, másodikként megjelent mű példányait, illetve a kéziratot a budapesti ügyészség ugyanis minden módon – így többek közt a rádióban számos alkalommal lejátszott felszólítással, valamint a postahivataloknak szóló rendelettel – megpróbálta begyűjteni, hogy aztán megsemmisíthessék őket, hiszen a vádirat szerint annak nyolc verse is kimeríti a közszeméremsértés és vallásgyalázás fogalmát.

A puha borítójának sérülése miatt új, keményebb kötést kapott, régi fedlapjait azonban továbbra is viselő kötet pénteken még megvásárolható volt a Várfok utcai Budai Krónika Antikváriumban.

Kommentek:

Top 0