• Külföld
Faktor

Egy pletyka miatt törték át a határt a migránsok

A görög-macedón határon összetorlódott hatezer menekült között az a pletyka terjedt el, hogy a határt teljesen megnyitották. Azonban a kapu zárva maradt az átkelőnél, ezért kezdték kidönteni a kaput.

Macedónia naponta csak pár száz migránst enged át Görögországból. A görög állami televízióban vetített helyszíni felvételek szerint szerint Idomeninél egy migráns azt kiáltotta: "szabad, szabad, átmehetünk!" 

A szíria és iraki migránsok kiszakították a kaput a macedón-görög határt elzáró kerítésből a görög oldalon 
Fotó: Lousia Gouliamaki/AFP

A szíria és iraki migránsok kiszakították a kaput a macedón-görög határt elzáró kerítésből a görög oldalon Fotó: Lousia Gouliamaki/AFP

Ezután mintegy 300 iraki és szíriai migráns kidöntötte a határkerítést.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A görög rendőrség és önkéntes csoportok becslései szerint 6-8 ezer migráns várakozik Idomeninél. A Dow Jones hírügynökség szerint a balkáni útvonal részleges lezárása miatt összesen legalább 22 ezer migráns rekedt Görögországban.

  "Görögország nem egy utazási iroda"Görögország és Ausztria között időközben egyre élesebbé válik a diplomáciai konfliktus. Werner Faymann osztrák kancellár vasárnapi azt nyilatkozta: Görögország nem viselkedhet utazási irodaként, amely továbbküldi a migránsokat. Azt mondta: Görögország tavaly 11 ezer migránst fogadott be, Ausztria 90 ezret. "Ez nem ismétlődhet meg" - mondta.

  Nikosz Kociasz görög külügyminiszter erre azt mondta: "hazugság" az osztrák kormány vádja, miszerint Görögország nem tudja megvédeni az unió külső határait. A külügyminiszter szerint épp Ausztria politikája az, ami az unió szétbomlásához vezethet.

  Rendőrök próbálják visszatartani a legalább 300 fős tömeget a határon, miután a migránsok kiszakították a kaput a határkerítésből Fotó: Lousia Gouliamaki/AFP

  Rendőrök próbálják visszatartani a legalább 300 fős tömeget a határon, miután a migránsok kiszakították a kaput a határkerítésből Fotó: Lousia Gouliamaki/AFP

  Görögország tiltakozott amiatt, hogy múlt heti, Bécsben tartott nyugat-balkáni konferenciára nem kapott meghívót. Emiatt Görögország konzultációra hazahívta bécsi nagykövetét. Ezen a migrációs válság lehetséges megoldásairól tárgyaltak. Ott volt viszont Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia képviselője.

  A megállapodás értelmében a balkáni útvonalon a „védelemre szoruló” migránsok haladhatnak át, arról pedig az egyes országok döntenek, hogy ki számít annak. A hamis papírokkal érkező embereket már a határon visszafordítják és közösen egyeznek meg a menekültek regisztrálásának szablyairól is.

  A macedón hatóságok erősítést küldtek Idomenibe. A rendőrség különleges egységei helikopterekkel figyelik a határt, és vízágyukat telepítettek a kerítéshez.

  Top 16