• Külföld
Faktor

Egy pizzarendelés buktathatta le Salah Abdeslamot

A novemberi, párizsi terrorakció főszervezőjét korábbi brüsszeli lakhelyétől néhány száz méterre fogták el péntek délután, ahol egy ismerős család rejtegette. A rendőrségi rajtaütéskor délutáni teájukat itták.

A péntek délutáni akció képei (Fotó: Europress/AFP - Aurore Belot)

A péntek délutáni akció képei (Fotó: Europress/AFP - Aurore Belot)

A 130 halálos áldozattal járó novemberi terrortámadás egyetlen életben maradt kivitelezőjét és főszervezőjét péntek délután fogták el a belga hatóságok, azok után, hogy egy keddi, lövöldözésbe torkolló házkutatás után megtalálták az ujjlenyomatát egy poháron. Abdeslam elutasítja, hogy kiadják Franciaországnak, de az eljárás legfeljebb így is csak néhány hétig tarthat.

Az Independent cikke szerint Abdeslamot egy ismerős család rejtegette abban a brüsszeli negyedben, Rue Quatre-Ventsben, ahol maga a férfi is lakott korábban. A keddi rajtaütés után a rendőrök már intenzíven megfigyeltek egy házat, és egyre bizonyosabbakká váltak abban, hogy a házban emberek nagyobb csoportja tartózkodik.

Ebben a házban fogták el Abdeslamot (Fotó: Europress/AFP - Nicolas Maeterlinck)

Ebben a házban fogták el Abdeslamot (Fotó: Europress/AFP - Nicolas Maeterlinck)

Az akciót azután kezdték meg, hogy gyanújukat megerősítette: a házban lakó nő szokatlanul nagy adag pizzát rendelt. Amikor a rendőrök betörtek a házba, a társaság – a pizzát rendelő nő, két másik ismerős, több gyerek és Salah Abdeslam – épp teázni készültek. A hatóságok a merénylőn kívül négy embert fogtak el az akcióban.

Top 0