• Külföld
Faktor

Egy Párizsban lakó magyar lány beszámolója

Iglódi Anna 24 éves és augusztus óta lakik Párizsban. Nyelvet tanul és egy családnál babysitter. Pénteken korán feküdt le, mert másnap kirándulásra készült a nyelviskolájával, és így csak szombat hajnalban hallotta a híreket a véres támadásokról.

Anna Párizs mellett, Nanterre-ben lakik, és a kirándulóbusz is innét indult. Annának így nem kellett átmennie a belvároson, ahol a borzalmak történtek, ezért úgy döntött, részt vesz a túrán. Normandiába mentek északra. Eredetileg 60 külföldi jelentkezett a normandiai kirándulásra, babysitterek, Erasmusos diákok, egyetemisták. Végül csak nyolcan mentek el. A legtöbben azért nem vállalták az utazást, mert a belvárosban laknak, és inkább otthon maradtak, ők még az utcára sem akartak kimenni. Anna azt mondta, hogy ő is otthon maradt volna, ha közelebb lakna a stadionhoz vagy akár a koncertteremhez.

Nézze meg Anna Normandiában készült képeit! Kattintás után galéria nyílik.

Nézze meg Anna Normandiában készült képeit! Kattintás után galéria nyílik.

Nem bánta meg, hogy elment Normandiába, mert gyönyörű hely, de azt mondta, folyamatosan lelkiismeret-furdalást érzett, mert amíg ő kirándul, addig sérülteket ápolnak a kórházakban. A metrókon, vonatokon, és egyébként az utcákon is rengeteg katona és rendőr van azóta. Anna azt mondta, ő nem félt a tömegközlekedést használni, de tudja, hogy a belvárosban más a helyzet.

Hatalmas az összefogás az országbanAnna azt mesélte, hogy már szombat hajnalban, az indulás előtt rengeteg levél érkezett a kirándulók levelezőlistájára. Mindenki a merényletekről beszélt. A félelem, és fejetlenség mellett már akkor érezni lehetett a társaságban a szolidaritást. Egyébként nagyon sokféle nemzetiségű diák vagy babysitter van a társaságban, és szinte alig ismerik egymást, de ez nem lehetett akadálya annak, hogy segítsenek egymáson.

A társaságból ugyanis sok külvárosi felajánlotta, hogy ideiglenesen költözzenek hozzájuk azok, akik a belvárosban élnek. Anna azt mondta, hogy ez az összefogás és segíteni akarás nem csak ebben a kis közösségben érezhető. Az egész város és az ország is így viselkedik a borzalmak óta. Ismeretleneket fogadnak be az emberek, mert egyszerűen segíteni akarnak azokon, akik nem tudnak vagy nem mernek hazamenni.

Az emberek folyamatosan a híreket olvassák, próbálnak minél több információt gyűjteni és egymással is megosztani. Sokan félnek és azt mondják, hogy ez még csak az előszele volt egy jóval nagyobb támadásnak, támadássorozatnak.

Annának hétfőn kellene legközelebb a nyelviskolába mennie. Azt mondta, még nem döntötte el, hogy bemegy-e, mert a tanfolyam is a belvárosban van.

Top 0