• Külföld
Faktor

Visszakövetelik a Koh-i-Noor gyémántot

Visszaköveteli hazájának a világ egyik leghíresebb drágaköveként számon tartott Koh-i-Noor gyémántot egy pakisztáni ügyvéd, akinek két hetet adott az illetékes lahori bíróság arra, hogy kitalálja, Pakisztán mely törvény alapján követelheti vissza Nagy-Britanniától a gyémántot.

A lahori legfelsőbb bíróság csütörtökön tartott előzetes meghallgatást az ügyben a 76 éves Dzsaved Ikbal Dzseffri angol-pakisztáni ügyvéd és absztrakt festőművész petíciója nyomán, amelyben a férfi a gyémánt visszaadására szólította fel II. Erzsébet brit királynőt.

Dzseffri 1958 óta küzd a drágakő visszaszerzéséért.

A Koh-i-Noor gyémánt Pandzsáb jogos tulajdona volt és a britek annak idején erőszakkal vették el a helyi uralkodótól, ezért vissza kell adni Pakisztánnak. A brit kormány nem volt hajlandó átadni a gyémántot Indiának. Most Pakisztánon a sor, hogy igényt formáljon a kőre, amely elsődlegesen is őt illeti. A pakisztáni kormány kötelessége a gyémánt visszahozása

- fogalmazott az ügyvéd.

Az ügyben tartott előzetes meghallgatáson a bíró arra kérte a petíció benyújtóját, hogy nevezze meg azt a törvényt, amely alapján a pakisztáni kormány visszakövetelheti a gyémántot a britektől. A bíróság február 25-ére írt ki újabb meghallgatást az ügyben, amelyben a brit uralkodót, a pakisztáni brit főbiztost és a pakisztáni kormányt jelölték meg alperesként.

A 105 karátos Koh-i-Noor gyémánt számos uralkodó és vezér kezén megfordult a mai Afganisztán, Pakisztán és India területén. A drágakő 1851-ben érkezett Londonba, az utolsó szikh maharadzsa adta Viktória brit uralkodónak, amikor Nagy-Britannia bekebelezte Pandzsábot. A gyémánt átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megszégyenítéseként tartják számon.

1911-ben belefoglalták V. György uralkodó feleségének, Mária királynénak a koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté, II. Erzsébet édesanyjáé lett, aki 2002-ben halt meg. A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik.

India ugyancsak hosszú ideje követeli magának a követ. Indiai üzletemberek egy csoportja és egy hollywoodi színésznő tavaly novemberben indított harcot azért, hogy Nagy-Britannia adja vissza Indiának a gyémántot. David Cameron brit miniszterelnök 2010-ben azonban egyértelműen kijelentette az egyik indiai televíziós csatornának adott interjújában, hogy a gyémánt marad ott, ahol van.

Top 16