• Külföld
Faktor

Egy olasz teherhajó 26 migránst mentett ki a tengerből a líbiai partok közelében

Egy olasz teherhajó 26 bajba jutott migránst mentett ki a háborgó tengerből a líbiai partok közelében. A migránsok gumicsónakja már majdnem elsüllyedt.

Az olasz hatóságok a hírügynökségeknek elmondták:

a parti őrség pénteken hívást kapott egy műholdas telefonról, de senki nem szólt bele a telefonba.

Ennek alapján viszont lokalizálni tudták a hívás helyszínét, így értesíthették az egyik olasz teherhajót, hogy a líbiai partok közelében vélhetően bajba jutottak kérnek segítséget.

Illusztráció: Europress-Carl Court/GettyImages

Illusztráció: Europress-Carl Court/GettyImages

Ezek után a hajó rátalált arra a félig leeresztett gumicsónakra, amely már csaknem elsüllyedt a viharos tengeren, s amelyben huszonhat migráns volt. Elszállították őket a parti őrség nemzetközi vizeken tartózkodó egyik hajójára, majd a Szicíliától délre fekvő Lampedusa szigetére vitték őket.

A parti őrség szóvivője elmondta:

az ilyen típusú gumicsónakokon az emberkereskedők általában 100-120 embert zsúfolnak össze,

ezért feltételezhető, hogy a most bajba jutott csónakokon is többen utazhattak. A teherhajó a mentés után hiába keresett még a vízben esetleges túlélőket, több tucat ember valószínűleg a vízbe fulladt. A kimentett migránsok állampolgárságát egyelőre nem tudni – írta az MTI.

Az év eleje óta több mint 27 ezer migráns próbált az olasz partokig eljutni, legtöbbjüket olasz vagy más európai országok birtokában lévő hajók mentették ki a tengerből.

Top 0