• Külföld
Faktor

Egy hétre betiltották a tüntetéseket Korzikán

Egy hétre betiltották a tüntetéseket a helyi hatóságok a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén vasárnap, miután az előző napokban tüntetések rasszista incidensekké fajultak. A sziget prefektusa szerint a tilalom január negyedikéig lesz érvényben és minden tüntetésre és tömegrendezvényre vonatkozik.

A demonstrációkat azért szüntették be, mert legutóbb a tüntetők szétvertek egy muszlim imatermet és megpróbálták a Korán több példányát tűzre vetni Korzika székhelyén, Ajaccióban. A pénteki tüntetésekben két tűzoltó súlyos, egy rendőrtiszt pedig enyhébb sebesüléseket szenvedett.

A tüntetések szombaton folytatódtak, Ajaccióban százak gyűltek össze, arab- és muszlimellenes szlogeneket skandáltak. A tiltás ellenére vasárnap ismét 300 tüntető vonult a csütörtöki és pénteki támadás színhelyére, a Jardins de l'Empereur nevű szegénynegyedhez, amelyet a hatóságok a nap folyamán lezártak a demonstrálók elől.

A prefektus a tiltást azzal indokolta, hogy az utóbbi napok eseményei rossz fényt vetnek Korzikára és az azokon megjelenő, felháborító és elfogadhatatlan idegenellenes szlogenek felvetik a közösség elleni izgatás gyanúját.

Top 0