• Külföld
Faktor

Maradt a terrorveszély, marad a készültség

Továbbra is terrortámadásoktól tartanak, ezért jövő hét hétfőig meghosszabbították a négyes szintű készültséget Brüsszelben. A rajtaütések is folytatódtak: öt embert letartóztattak, tizenötöt viszont elengedtek a belga hatóságok.

Még mindig van veszélyCharles Michel belga miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak most a belga emberek és a belga hatóságok is. Azon dolgoznak, hogy minél hamarabb visszatérhessen az élet Brüsszelben a normális kerékvágásba, de még mindig fennáll a terrortámadás veszélye. Ezért jövő hét hétfőig meghosszabbították a legmagasabb, négyes szintű készültséget a fővárosban. Az iskolák azonban szerdától újra nyitva lesznek, és a metrójáratokat is fokozaton újraindítják. Vidéken továbbra is marad a hármas szintű készültség.

A legmagasabb szintű készültséget a hétvégén vezették be a belga fővárosban, mert attól tartottak, hogy terroristák a párizsihoz hasonló támadásokra készülnek. Brüsszelben azonban teljesen nem állt meg az élet, és az EU-s intézményekben is tovább folyik a munka. Erről itt írt a Faktor részletesen egy magyar diplomata beszámolója alapján.

fotó: Europress - Ben Pruchnie / Getty Images

fotó: Europress - Ben Pruchnie / Getty Images

Egy terroristát már találtak BelgiumbanA vasárnap megkezdett terroristaellenes akciók folytatásaként ma még öt embert letartóztattak a belga hatóságok. Az ügyészség tájékoztatása szerint öt házat vizsgáltak át Brüsszelben, és kettőt Liege környékén. A tegnap letartóztatott 16 ember közül viszont csak egyvalakit vádolnak azzal, hogy köze volt a párizsi terrortámadásokhoz. A többieket már el is engedték.

A rajtaütések miatt a belga hatóságok azt kérték az emberektől, hogy ne közöljenek semmit a Twitteren és más közösségi média felületeken a rendőrök helyzetéről. A felhasználók ezért macskás képeket kezdtek megosztani ott, ahol korábban a műveletekről számoltak be. A belga rendőrség úgy köszönte meg a közreműködést, hogy egy macskatálat tett közzé ezzel a szöveggel: "Minden macskának, aki segített nekünk tegnap éjjel".

Bombaöv került elő PárizsbanKözben egy utcaseprő bombaövet talált egy szemeteskukában Párizs Montrouge nevű külvárosában. A francia rendőrség arról tájékoztatta az AP hírügynökséget, hogy a gyújtószerkezet hiányzik az övről. Most azt vizsgálják, hogy használhatták-e a november 13-i merényletek során.

A BBC-nek egy, a nyomozáshoz közel álló forrás azt mondta, hogy Salah Abdeslam mobiltelefonjának adatai alapján járt a támadások éjjelén abban a városrészben. Abdeslam az a terrorista, aki még mindig szökésben van, és már több mint egy hete keresik a francia és a belga hatóságok.

Top 0