• Külföld
Faktor

Egy hét alatt 30-ra nőtt a kunduzi kórház áldozatainak száma

Harmincra nőtt a halálos áldozatok száma abban az amerikai légitámadásban, amely tévedésből azt kunduzi kórházat érte, amelyet Afganisztánban üzemeltetett az Orvosok Határok Nélkül humanitárius szervezet.

Egy héttel ezelőtt még 22 halálos áldozatról számolt be a szervezet, de több súlyos sérült azóta meghalt, köztük a szervezet egyik alkalmazottja. Összesen 13 orvos vagy ápoló és 10 beteg halt meg, 7 áldozatot még mindig nem tudtak azonosítani. A hét között valószínűleg van még egy dolgozó és két beteg, négy holttest azonosításáról pedig lemondtak, már eltemették őket.

A kórház teljesen romba dőlt. Huszonhét alkalmazott, több beteg és a személyzet további tagjai sérülésekkel túlélték a csapást.

Az amerikai harci gépek légi támogatást nyújtottak az afgán hadseregnek a Kunduz feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló hadműveletben, miután néhány nappal korábban a tálibok elfoglalták a várost. Barack Obama amerikai elnök október közepén bocsánatot kért a humanitárius szervezettől. Az amerikai hadsereg pedig közölte, hogy kártérítést fizet az áldozatok családtagjainak.

John Campbell tábornok, az afganisztáni amerikai és szövetséges erők parancsnoka korábban azt mondta, a támadást az afgán hadsereg kérte, de végrehajtása hiba volt.

Az Orvosok Határok Nélkül többször sürgette, hogy egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki az esetet. A jótékonysági szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után fogja eldönteni, hogy indít-e pert az ügyben. Az afgán védelmi miniszter egy héttel ezelőtt közölte, hogy ők nem támogatják a független vizsgálatot.

A NATO afganisztáni missziójának amerikai parancsnoksága nem sokkal a támadás után elindította a saját vizsgálatát az ügyben, és ez még tart. Közben a parancsnokság felkérte az amerikai szárazföldi hadsereg egyik vezérőrnagyát és két dandártábornokát, hogy mint kívülállók, ők is folytassanak le vizsgálatot.

Top 0