• Autó
Autószektor

Egy hét aktív élet - BMW 220i Active Tourer teszt

Piacra lépésének negyedik évét követően megújult a bajor márka egyterűje a BMW 2 Active Tourer és annak nagytestvére a Gran Tourer. Szerkesztőségünkben a kompaktabb változat került górcső alá a ráncfelvarrás után.

Az Active Tourer piacra lépésekor minden bizonnyal sok fanatikus elmorzsolt néhány könnycseppet a szeme sarkában, hiszen a márka rajongóinak a BMW nem kezdődhet máshol csak hat hengernél és természetesen hátsókerék-hajtásnál. Ezzel szemben ennél a modellnél a bajor gyártó számos ponton szembe ment a hagyománnyal, hiszen a kettes sorozat anno egyterűként és fronthajtással debütált. Valahol várható volt, hogy eljön a kék-fehéreknél is az elsőkerék-meghajtás időszaka, hiszen a MINI megvásárlásával ez a technológia bekerült a kamrába. Ezt már csak prémiumszintre kellett emelni.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Mercedes B osztályának kesztyűt dobó Active Tourer népszerűségét mi sem fémjelzi jobban, minthogy az elmúlt négy év alatt két verziójából csaknem 380 ezer példány talált gazdára. És, ami talán ennél is fontosabb adat, hogy a modellt választók 70 százaléka „új” BMW vásárló volt. Ez pedig azért fontos megjegyezni, mert SUV-ok és Crossoverek dinamikus fejlődésének hatására az egyterűek szépen lassan kikopnak a gyártók modellpalettájáról. Így akár azt is mondhatnánk, hogy bizonyos értelemben tizenkilencre lapot húzott a BMW. Talán az Active Tourer sikere abban keresendő, hogy a szabadidőautókhoz hasonlóan ez is a hagyományosnál magasabb üléspozíciót kínál, és opcióként pedig akár összkerékhajtást is. Mindeközben az utastere viszont bőségesebb helykínálatot nyújt. Dehogy semmiben ne lógjon ki a sorból a bajorok ehhez a modelltípushoz is gyártottak egy mozaik ragadvány szót a SAT-ot, ami a Sports Activity Tourer rövidítése. Így a SUV, SAV, SAC mellett már egy SAT verzió is szótárunkba került.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az időszakos megújulás mondhatni, hogy az ilyenkor megszokott forgatókönyv dramaturgját követte. Az autó külsején módosult az első és hátsó lökhárító. Ez elődhöz képest az új első lökhárító karakteresebb és szigorúbb tekintetet kölcsönöz az autó elejének, aminek hatását tovább fokozhatja az opciós LED-es fényszórótechnika is. A hátsó részen is az optikával játszottak még hangsúlyosabbá téve ezzel az autó szélességét. A megnövelt átmérőjű kipufogóvégeket már körülfogja az új rajzolatú hátsó lökhárító, ami így még „dögösebb” látványt nyújt.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A belső enteriőr is igazodott a ma BMW-s stílushoz. A fedélzeti egységben az iDrive operációs rendszer legkorszerűbb generációját találjuk, amiben igény szerint hangvezérlést és az érintés érzékeny Touch Controller is a rendelkezésünkre állhat. A sport line csomaggal bíró tesztautónkban sportosabb ülések voltak, és a külső színnel harmonizáló kárpitozás. A hátsó ülőpad 1/3-2/3 arányban állítható hosszirányban a támlák pedig egyenként dönthetőek. Ez rugalmassá teszi nem csak a második sorban utazók komfortját, hanem a csomagtér alakításában is jól jöhet. Ez utóbbi első látásra nem tűnik túl nagynak, de padló alatt még egy további tároló rekeszt is találunk.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A utóbbi időben jellemzően dízel erőforrással szerelt BMW modellekkel volt dolgunk, így üdítőleg hatott a tesztautón kétliteres benzines erőforrása. A 192 lóerős 280 Nm nyomatékot abszolváló motor a hétsebességes duplakuplungos automatával kifejezetten jó konfiguráció. Ezzel az aggregáttal 7.4 másodperc kell a százas gyorsuláshoz.

A WLTP előírások miatt ez az autó már megkapta a maga részecskeszűrőjét, de ez nem érhető tetten a teljesítményben. Aki, pedig egy percig is azon aggódna, hogy egy BMW családi autóból kiszorították volna, a sportos géneket az téved! Hozzá téve gyorsan azt is, hogy ez még csak nem a kínálat csúcsa, ott egy 231 lovas verziót találunk.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Ami menetteljesítményt illeti, ezzel az autóval okozhatunk meglepetéseket a sávtársaknak. A kissé feszes futómű stabilan tartja az autót, jól manőverezhető és sportfokozatban még akár az „állatot” is kihozhatja belőlünk. Szeplő a képen, hogy ez a habitus a komfortállásban megváltozik, itt kicsit lelassul a váltó reakcióideje. A gondolkozási időt egy erőteljesebb gázpedál lenyomással rövidíthetjük le.  Ezzel egyébként simán együtt lehet élni, főleg városi forgalomban, ez akkor jelenthet hátrányt, ha valamilyen hirtelen manőver miatt gyorsítanunk kell. Az étvágyát tekintve sem egy benzinfaló, a cipőméretünkkel egyenes arányban van a fogyasztás is, ami így átlagosan 7-8 liter között mozgott vegyes használatban.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az Active Tourer alapára 9,5 millió forint, de ez az ár hamar felkúszik néhány extra belepakolása után, akár az induló ár másfélszeresére is, mint a tesztautónk esetében. Ezzel együtt olyan apukáknak, akik két legyet akarnak ütni egy csapásra és prémium márkát szeretnének és családi autót is egyben, azoknak ez a modell kitűnő választás.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0