• Sport

Egy gyűrű minden NFL-játékos álma

Az NFL-ben az európai szokásoktól eltérően nem aranyérmet, hanem gyűrűt kapnak a játékosok a győzelem mellé. Ez a tárgy sokkal személyesebb, a nyertes csapat színeihez idomul, és felbecsülhetetlen eszmei értékkel bír.

Az észak-amerikai profi bajnokságokban a győzelmi trófea mellett a játékosok is kapnak egy személyes tárgyat. Az európai és olimpiai szokásokkal ellentétben nem érmet akasztanak a sportolók nyakába, hanem egy gyűrűt kap mindenki, aki a bajnokságot megnyerő csapat tagja volt.

A tradíció az 1920-as évig nyúlik vissza. 1922-ig a profi baseball-játékosok különböző tárgyakat kaptak a győzelemért, volt olyan, hogy kitűzőt, de olyan is, hogy zsebórát ajándékoztak nekik. Első alkalommal a New York Giants tagjai kaptak gyűrűt, miután a döntőben legyőzték a New York Yankees csapatát. A gyűrű végül csak az 1930-as években vált hagyománnyá, a győztesek 1932-től kapnak ilyen ékszert egy-egy megnyert bajnoki döntő után. Azóta ez a szokás a többi sportágban (NBA, NFL, NHL) is elterjedt, sőt már egyes középiskolai bajnokságok győztesei is gyűrűt kapnak érem helyett a bajnoki címért.

A gyűrű, mint jelkép
 

A gyűrű a közösség, a szövetség és a végtelenség jelképe. A körkörös forma a soha el nem múlást jelképezi. Jelentése van a gyűrű közepén lévő lyuknak is, mely egyes értelmezések szerint kapuként nyílik a jövő eseményeire. Gyűrűt már az ókori Egyiptomban is hordtak, a Bibliában is sűrűn megemlítik, a legtöbb vallásban fontos szimbólumnak tartják. A Super Bowl gyűrűk leginkább a pecsétgyűrűkhöz hasonlítanak, amelyhez hasonlót már a pápák is hordtak, de uralkodók is fejezték ki így hatalmuk nagyságát.

Az NFL-ben az első Super Bowlt 1967. január 15-én játszották. Már ekkor is gyűrűt kapott a győztes csapat, azaz a Green Bay Packers. Az első gyűrű közepén még csak egyetlen gyémánt volt, de amikor a Packers a 45. Super Bowlt megnyerte, akkor azt a gyűrűt már 100 darab apró gyémánt díszítette.

A tavalyi gyűrűA tavalyi győztes New England Patriots gyűrűje is látványosra sikerült. A gyűrűt egy ünnepség keretén belül mutatta be a csapat tulajdonosa, Robert Kraft. A gyűrű fehéraranyból készült, 143 gyémánt került bele, és több felirat is szerepel rajta. A gyűrűn a World Champion, azaz a világbajnok felirat mellett a „Tedd a dolgod!”, és „A mind patrióták vagyunk!” felirat is szerepel, de a tulajdonos aláírása is díszíti a gyűrűt.

Emellett látható rajta a Lombardi-trófea, a döntő eredménye, és a csapat 15-4-es mérlege is. A gyűrű egyik oldala egyedi, a játékosok neve és mezszáma szerepel rajta. A gyűrű elején a Patriots lógója mellett látható, hogy ez volt a klub negyedik győzelme az NFL-ben.

A gyűrű mellé minden játékos kapott egy 97 ezer dollárról szóló csekket is.

Ki kaphat gyűrűt?Az NFL évente összesen 150 gyűrű elkészítését hagyja jóvá, amelyre darabonként nagyjából 5 ezer dollár összeget szán, ami az anyagköltségek egy részére elég. Természetesen a tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy ezen az összegen felül maguk is hozzáteszik a maguk tőkéjét, a tavalyi Patriots gyűrűt például 35 ezer dollár (nagyjából 10 millió forint) értékűre becslik.

Általában a csapat saját maga határozza meg, hogy kik kapnak gyűrűt, de erre vonatkozó korlátozás nincs. Az aktív játékosok, a sérült listán szereplők, az edzők, a trénerek, a személyzet és a vezetőség is szokott gyűrűt kapni. Némelyik csapat olyan játékosokat és edzőket is megjutalmaz, akik ugyan a győzelem alatt nem voltak tagjai a csapatnak, de a szezon egy pontján segítették az egyesületet. Volt már olyanra is példa, hogy egy-egy szurkoló kapott gyűrűt az évben nyújtott jótékonysági aktivitásáért.

Az eddigi gyűrűk egy videón:

Az elmúlt 15-20 évben bevett gyakorlat volt az is, hogy nem mindenki kapja meg a teljes értékű gyűrűt, ezért vannak kevésbé értékes, úgynevezett B és C szintű gyűrűk is, amelyeket a csapat tevékenységében kisebb szerepet vállaló személyek kapnak meg.

Eladott gyűrűkJoggal merül fel a kérdés, hogy vajon mennyit ér egy Super Bowl gyűrű? 2012-ben Lawrence Taylor gyűrűjét a fia több mint 250 ezer dollárért adta el. Ennél olcsóbban is lehetett korábban gyűrűhöz jutni, volt olyan, amelyet az eBay nevű aukciós oldalon árultak. 2008-ban például két Steelers gyűrű is felkerült az internetre, darabját 32 ezer dollárért lehetett megvenni.

A Green Bay korábbi játékosa, Steve Wright az 1960-as években 73 ezer dollárért árvereztette el a gyűrűjét. Ray Guy, az Oakland játékosának gyűrűi 96 ezer dollárért keltek el.

Akadt olyan is, aki a gyűrűjét jótékony célokra fordította, volt aki a testvérének ajándékozta, de valaki csődbe ment játékoskarrierje után, így kényszerből szabadult meg a gyűrűtől.

Putyinnak is van egy gyűrűjeÉrdekes történet derült ki 2013 nyarán. Az első hírek szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ellopta a New England Patriots tulajdonától az egyik gyűrűjét. Néhány nappal később Putyin sajtósa is megszólalt, szerinte a gyűrűt az elnök nem lopta, hanem ajándékba kapta Robert Kraft tulajdonostól.

Fotó: Europress - Handout/Getty Images

Fotó: Europress - Handout/Getty Images

Kraft elmondása szerint az eset úgy történt, hogy 2005-ben több befolyásos amerikai üzletember is találkozott az orosz elnökkel a Kremlben. Ekkor Putyin elkérte a gyűrűt a Patriots tulajdonosától, felpróbálta, majd zsebre tette és egyszerűen elsétált. Hiába próbált volna utána menni, ekkor három KGB-s biztonsági ember állta útját, így nem tudott tenni semmit.

Kraft erről a Fehér Házban beszélt Bush elnökkel is, de a nemzetközi kapcsolatokra nem volt hatással az akkori esemény. Azóta Kraft úgy beszél a gyűrűről, hogy ajándék volt. Az ékszer jelenleg a Kreml könyvtárában található.

Top 0