• Külföld
Faktor

Műtét lett a fültisztítás vége, hányt a fájdalomtól a beteg

A fültisztító pálcikája okozott életveszélyes betegséget.

Egy ártatlan fültisztításból egy életveszélyes, az agyat is veszélyeztető fertőzés alakult ki egy angol férfinél. Egy fültisztító pálcika hallójáratba került vattadarabja indíthatta el a folyamatot - írja a Livescience.

Az, hogy vattadarab kerül a fülbe általában nem hordoz magában semmi kockázatot, de a 31 éves férfinél elég komoly problémákat okozott. Először csak a hallójáratában lépett fel súlyos bakteriális fertőzés, az azonban továbbterjedt a koponyalapra és az agyhártyára is.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A fertőzés magába az agyba nem tudott belépni, de mégis egyértelmű neurológiai tüneteket okozott, árulta el dr. Alexander Charlton fül-orr-gégész, aki részt vett a férfi kezelésében. A férfit a sürgősségire vitték be, mert rohamot kapott és elájult. Az orvos szerint a baktériumok toxinjai válthatták ezt ki, vagy a fertőzésből eredő nyomás okozhatta.

Enyhébb tünetek már jóval korábban jelentkeztek, az ájulás előtt tíz nappal már fülfájdalomra és váladékfolyásra panaszkodott a férfi. Később annyira fájt a feje, hogy hányt is. Amikor kórházba került, akkor CT-vizsgálatot végeztek rajta, ekkor fedeztek fel két folyadékkal teli tályogot a koponyán. Ez vezette rá az orvosokat, hogy a hallójáratból eredhet a fertőzés. 

Egy kisebb sebészeti beavatkozással megtalálták a fültisztító pálcika maradványát is, ami elég régóta ott lehetett az azt beburkoló fülzsír és törmelék alapján. Az orvosok szerint ez okozhatta a férfi visszatérő fülproblémáit, hallásvesztésre és fájdalomra panaszkodott korábban is. A férfit két héten át kezelték a kórházban, de összesen két hónapig kellett intravénásan vagy szájon át antibiotikumot szednie.

Kommentek:

Top 0