• Külföld
Faktor

Egy francia férfié a világ legértékesebb labdája

A labdát még az I. világháborúban rúgta a manchesteri zászlóalj a német határ felé menetelve.

Wilfred Nevill kapitány adta a labdát az embereinek, hogy a harcok között és a menetelés közbeni pihenőidőben kicsit ki tudjanak kapcsolódni. De az alig 21 éves fiatalembert még azelőtt megölték, mielőtt a csapata elérte volna a német határt. Róla és a labdáról legendák és vers is született.

A labda jelenlegi tulajdonosa az 54 éves Dominique Zanardi, aki azt a franciaországi Pozières-ben található, kávéházként és múzeumként egyaránt működő ingatlanában tartja. Miután meghalt az a parasztember, akinek a házában egykor a katonák megszálltak, és az unokái úgy döntöttek, kipakolják és eladják az ingatlant, Zanardi megszerezte a labdát - írja a Gazdagisztán.

A darab értéke gyakorlatilag felbecsülhetetlen, a Manchester United már 1998-ban megpróbálta megvásárolni a francia férfitől, de nem járt sikerrel. Most jobb esélyük van rá.

Én sem élek örökké, és szeretném, ha a labdát megbecsülné és biztonságban tartaná a leendő tulajdonos, hogy a következő generációk is megcsodálhassák. És ha már így alakul, miért ne legyen éppen Manchesterben?

– mondta Dominique Zanardi.

Top 0