• Krimi
Faktor

Diákokat megrontó tanárok: egy évet sem töltenek börtönben

A diákjaikkal szexuális viszonyt folytató oktatók gyakran egy évet sem ülnek börtönben. Vádalkut kötnek az ügyészséggel, így a legsúlyosabb bűncselekmények helyett csak kisebb dolgokért kell börtönbe menniük. Volt olyan érintett lány, aki sírva fakadt a tárgyaláson, amikor meghallotta, hogy 300 év helyett csak fél évre ítélték az elkövetőt.

Három gyerekek ellen elkövetett szexuális zaklatás ügyén keresztül mutatja be az egyik amerikai napilap, hogy a wisconsini tanárok nagyon kevés büntetést kapnak a bűncselekményekért. A USA Today azt állítja, hogy az elmúlt évtizedben számos másik zaklatási ügyben is vádalkut kötöttek a szexuális ragadozók.

A lényeg az, hogy néha szükség van a vádalkura. Nem mehet minden ügy az esküdtszék elé. Ha minden ügyet bíróság tárgyalna, akkor összeomlana az igazságszolgáltatási rendszer, mert olyan sok van belőlük.

- mondta Alex Duros, outgamie-i kerületi helyettes ügyész. A megyei bíróság egyik bírája, Nancy Krueger arról beszélt, hogy az amerikai esetjog inkább a rehabilitációra helyezi a hangsúlyt és nem a börtönbe zárásra. Azokban az esetekben, amikor gyerek az áldozat, arra ügyelnek, hogy a közmunkát ne olyan helyen kelljen végeznie az elítéltnek, ahol gyerekek is vannak. De eltilthatják őket az internettől is és automatikusan bekerülnek a szexuális ragadozók nyilvántartásába.

Daniel S. Markofski Forrás: homefacts.com nyilvántartása a szexuális bűnözőkről.

Daniel S. Markofski Forrás: homefacts.com nyilvántartása a szexuális bűnözőkről.

Krueger azt is elmondta, hogy azokban az esetekben, amelyikben tanár és diák érintett van, a tettesek általában soha nem követtek el korábban gyerekek elleni  bűncselekményt. Ilyenkor a bíró sincs könnyű helyzetben. Az áldozat sokszor el sem megy a tárgyalásra, így csak a tettes vallomását hallgathatja meg élőben.

Michael Burman a Horace Mann középiskolában tanított, Fond du Lac városában. 2007-ben emeltek ellene vádat, 10 rendbeli nemi erőszak és 10 rendbeli kiskorú elcsábítása miatt. Egy 17 éves lánnyal volt viszonya, és csaknem 70-szer közösültek, legtöbbször az iskolában. Burman 300 éves börtönbüntetés elé nézett a 20 vádpont miatt. A férfi vádalkut kötött az ügyészekkel. Kétrendbeli érzelmi sérülés okozását, a nyolc nemi erőszakot és a 10 kiskorú elcsábítását elengedték és végül csak fél év börtönbüntetést kapott. Emellett kártérítést kellett fizetnie és öt év próbaidőre bocsájtották. Az ügyben tanúskodó lány elsírta magát, amikor meghallotta az enyhe ítéletet.

Milwaukeeban a női focicsapat edzőjét, Emily L. Patterson vádolták szexuális visszaéléssel,  amiért az egyik 16 éves lánnyal folytatott viszonyt. Amikor a tárgyalás megkezdődött, már nem volt a csapat edzője, ezért a helyi törvények szerint a bírónak ejtenie kellett a vádakat.

Andrea L. Ebert is 16 éves tanítványával került szexuális kapcsolatba, 2012-ben. A Barron megyei bíróság mindössze 6 hónap börtönre és 500 óra közmunkára ítélte érte. Ugyanitt ítálték egy év börtönre Nathan E. Cox-ot is, aki szintén kiskorút csábított el és le is feküdt vele.

Christopher Wieber a Bay Port középiskola volt tanára a vádalku után egy év börtönt kapott, de kijárhatott dolgozni. Őt is nemi erőszakkal és kiskorú elcsábításával vádolták, de végül csak gyereknek okozott érzelmi sérülés miatt ítélték el.

Daniel S. Markofski egy év börtönt kapott, mert 16 évesnél fiatalabb gyerekkel közösült. A férfi iskolaigazgató volt Illinoisben. A szülőket nagyon felzaklatta az enyhe ítélet. Az ügyet tárgyaló bíró később lemondott a tisztségéről.

Volt olyan eset is, amikor a vádalku ellenére súlyos büntetést állapított meg a bíró. Ryan Zellnert, a Kiel középiskola tanárát 15 év börtönre, 18 év kiterjesztett felügyeletre és 3 év próbaidőre ítélta a Manitowoc megyei bíróság, mert 11 lányt zaklatott nyolc év alatt. 

Alex Duros arról beszélt az újságnak, hogy amikor a rendőrök befejezik a nyomozást, minden eset világosnak és egyértelműnek tűnik. De ha az ügyész elkezd mélyebbre ásni, akkor már sokkal bonyolultabb lesz a történet. Az pedig óriási terhet rak rájuk, hogy minden ésszerű kételytől mentesen kell bizonyítaniuk a vádat, különben a tettes szabadon elsétálhat. Ezért engedik el a kétséges vádpontokat és csak azt tartják meg a vádalku során, amit száz százalékosan bizonyítani tudnak.

A nemi erőszak esetében pedig nincs túl sok megdönthetetlen bizonyíték. Általában „az egyik ezt mondja, a másik meg azt mondja” ügyek vannak.

- mondta Duros. Annyi viszont biztos, hogy mindegyik elítélt tanár elveszíti az engedélyét arra, hogy később taníthasson. ezen kívül van egy jogi eszköz is az ügyészek kezében arra, hogy mindenképp felelősségre vonhassák a tetteseket.

Andrea L. Ebert Forrás: homefacts.com nyilvántartása a szexuális bűnözőkről.

Andrea L. Ebert Forrás: homefacts.com nyilvántartása a szexuális bűnözőkről.

Az a vélelem, hogy ha egy tanár szexuális kapcsolatot létesít a tanítványával, akkor is börtönnel büntethető érzelmi károkat okoz neki, ha egyébként a valóságban egyáltalán nem történt ilyesmi, mert mindkét fél akarta a kapcsolatot. Ha nem is kerül minden eset tárgyalásra a vádalku miatt, ez a vélelem akkor is biztosítja, hogy a tettesek nem ússzák meg büntetés nélkül a gondjaikra bízott gyerekek elleni szexuális visszaéléseket.

Top 0