• Külföld
Faktor

Egy csomagkezelő lett a repülőtéri terrortámadás hőse

Alphonse Lyoura foglalkozása szerint az utasok csomagjainak biztonságával törődik a Zaventem repülőtéren. Tegnap óta azonban hősként ünneplik.

A BBC a szemtanúk beszámolója alapján írt először arról, hogy Lyoura hét embert is kimenekített a robbanás helyszínéről. Később a férfi elmondta, hogyan segített a sebesülteknek.

Munkája miatt a csomagfóliázónál volt, amikor a robbantásokat meghallotta. Ekkor ahelyett, hogy elmenekült volna, mint sokan mások, inkább megpróbált segíteni. Elmondása szerint, mikor a második robbanás után körbenézett, rengeteg embert látott, akiknek borzasztó sérüléseik voltak:

Embereket láttam a földön, akiket vér borított és nem mozogtak.

Lyoura segített azoknak, akik sérüléseik miatt nem tudtak elmenekülni.

Sok ember elvesztette a végtagjait. Egy ember mindkét lábát elveszítette, és volt egy rendőr is, teljesen szétroncsolódott lábbal.

- mondta az Agence France Presse-nek.

Azt mondja összesen legalább hat vagy hét embernek segített, és olyanokat is kivitt a robbantás helyszínéről, akik mozdulatlanul feküdtek.

Lyoura önzetlenségét rengetegen ünneplik a támadások óta a közösségi médiában, ellentétbe állítva a terroristák kegyetlenségével. Volt olyan Twitter-felhasználó, aki azt írta: "amíg vannak hozzá hasonló emberek, addig a terroristák nem győzedelmeskedhetnek".

A Zaventem repülőtéren robbantó merénylők közül eddig egyet, Ibrahim el-Bakraouit sikerült hivatalosan is azonosítani. Egy terrorista valószínűleg az utolsó pillanatban meggondolta magát, és nem robbantott, őt Najim Laachraoui néven azonosított a belga média. A hatóságok a nevét nem erősítették meg, csak hogy a repülőtér biztonsági kamerájával rögzített felvételen látható egyik férfi még szökésben van, és üldözi a rendőrség.

A Zaventem repülőtér mellett a Maelbeek metróállomáson is robbantottak Brüsszelben, a két támadásnak összesen több mint harminc halálos áldozata van.

Top 0