• Külföld
Frányó Krisztina

Egy amerikai állam visszaállítaná a villamosszéket és a sortüzes kivégzést

A demokrata Jim Hood, Mississippi állam főügyésze bejelentette, hogy vissza kéne állítani bizonyos kivégzési módokat, amennyiben a hatóságoknak nem sikerül halálos méreginjekciót szerezniük. Hood elképzelése szerint az államban újra érvényben lehetne az akasztás, a sortűz, a villamosszék vagy akár a nitrogén gáz.

Fotó: Europress / Stephane Danna - AFP

Fotó: Europress / Stephane Danna - AFP

A főügyész arra fogja kérni a hatóságokat, hogy vizsgálják ki és engedélyezzék az alternatív kivégzési módszereket, mivel Mississippi és más amerikai államok is egyre nehezebben jutnak hozzá a méreginjekciókhoz – írja a Huffington Post.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az európai gyógyszerészeti vállalatoknak ugyanis etikai okokból megtiltották, hogy ilyen szereket szállítsanak az Egyesült Államokba, amennyiben azt később kivégzésre használnák fel.

  Hood azt mondta szerdán egy sajtótájékoztatón, hogy csak más lehetőségeket szeretne kínálni arra az esetre, ha a bírósági döntést nem lehet a hagyományos úton végrehajtani.

  „Ezek alternatívák, tartalék lehetőségek.” – mondta Hood.

  Az Amerikai Polgári Jogok Mississippi Egyesülete elutasította a javaslatot.

  „Már az barbárság, ha olyanokról beszélünk, hogy visszaállítsuk a sortüzet vagy az akasztást.” – mondta a szervezet elnöke, Charles Irvin.

  A Halálbüntetések Információs Központja szerint Utah az egyetlen amerikai állam, ahol érvényben van a sortüzes kivégzés. Akasztani is csak két államban lehet: Delaware-ben és Washingtonban.

  Mississippiben utoljára 2012 júniusában hajtottak végre halálos ítéletet – injekcióval.

  Top 16