• Külföld
Faktor

Egy 12 évesen meggyilkolt fiú bélyeggyűjteményét adták át egy hamburgi holokauszt-emlékhelynek

Több mint hét évtizeddel a holokauszt után egy orvosi kísérletekben 12 évesen halálra kínzott zsidó fiú bélyeggyűjteményét kapta meg a Bullenhuser Damm hamburgi holokauszt-emlékhely.

A Szlovákiából elhurcolt Walter Jungleib egyike volt annak a 20 lengyel, francia, holland, szlovák és olasz zsidó gyermeknek, akit orvosi kísérletekben megkínoztak a Neuengamme hamburgi koncentrációs táborban, majd röviddel a világháború vége előtt a Bullenhuser Damm utcai iskola pincéjében megöltek, hogy eltüntessék a nyomokat.

A bélyegalbumot Walter nővére, a ma 86 éves Grete adta át Hamburg városának.

Walter tehetséges bélyeggyűjtő volt, már kilenc évesen is. A gyűjtemény nem különösebben értékes, de számomra megfizethetetlen

- mondta Grete.

A szlovák fiút csak tavaly azonosították a Bullenhuser Damm-i gyerekcsoport utolsó tagjaként más áldozatok hozzátartozói által végzett kutatómunka eredményeként. Nővére, aki édesanyjukkal együtt a lippstadti lágerben élte túl a holokausztot, addig semmit sem tudott Walter sorsáról. A listán, amelyet egykori hamburgi rabok állítottak össze, csak hiányosan szerepelt a neve.

A gyerekekkel együtt meghalt a Bullenhuser Damm-i iskolában négy orvos is, továbbá azok a francia és holland ápolók, akiknek az SS parancsára a gyerekekkel kellett törődniük. Az 1945. április 20-ról 21-re virradó éjszakán velük is végeztek - felakasztották őket egy fűtéscsőre -, hogy ne maradjanak tanúi a borzalmaknak.

Az iskolaépületben, amelyet a neuengammei láger foglyai egy részének elszállásolására használtak a nácik, legkevesebb 24 szovjet hadifoglyot is kivégzek az SS-katonák. A ma óvodaként használt iskolaépületben emlékhelyet alakítottak ki, ahol minden évben megemlékeznek az egykori borzalmak áldozatairól - írta az MTI.

Top 0