• Külföld
Faktor

Az ágyukban mészárolják le a betegeket a háborús övezetekben

Orvosok és ápolók százai halnak meg a háborús országokban. Azt választották életcéljuknak, hogy másoknak segítsenek, mégis megölik őket. Csaknem ezer ember halt meg egészségügyi intézmények elleni támadásokban az elmúlt két évben világszerte. Majdnem negyven százalékuk a több mint öt éve polgárháború sújtotta Szíriában halt meg.

Kép: Gabriella Klein/MSF

Kép: Gabriella Klein/MSF

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint  594 hasonló támadást dokumentáltak  2014 januárja és 2015 decembere között a világ tizenkilenc, konfliktus sújtotta országában. Ezek összesen 959 ember halálát okozták, és 1561-en sebesültek meg.

Szíriában érte a legtöbb támadás a kórházakat, mentőszolgálatokat, betegeket és egészségügyi dolgozókat, összesen  352-en haltak meg.

A polgárháború sújtotta közel-keleti országot sorrendben a palesztin területek, a Gázai-övezet, Ciszjordánia, továbbá Irak, Pakisztán és Líbia követi.

 Kép: Sylvain Cherkaoui / MSF

Kép: Sylvain Cherkaoui / MSF

A WHO felmérése szerint a támadások 62 százaléka szándékos volt és többségük miatt  egy időre be kellett zárni a kórházakat. Az adatok alapján a támadások 53 százalékát állami erőszakszervek követték el, 30 százalékát pedig fegyveres csoportok.

Egyre nehezebb ezekbe a térségekbe embereket küldeni, egyre nehezebb a biztonságukat, életben maradásukat garantálni

- jegyezte meg Bruce Aylward, a WHO sürgősségi programjának igazgatója egy genfi sajtótájékoztatón.

Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly 75 olyan kórházat ért bombatámadás, amelyet az MSF tartott fenn vagy támogatott - írta az MTI.

"Jementől Szíriáig, a Közép-afrikai Köztársaságtól Nigerig kirabolják, felgyújtják és bombázzák az egészségügyi létesítményeket. A betegeket ágyaikban mészárolják le. Az egészségügyi dolgozókat elrabolják, bántalmazzák vagy megölik" - mondta.

Rick Brennan, a WHO sürgősségi kockázatok kezeléséért és humanitárius válaszadásért felelős igazgatója leszögezte, a háború egyik legfontosabb szabálya, hogy nem támadják az egészségügyi intézményeket, a dolgozókat vagy a betegeket, fogyatékosokat.

Ezek a támadások tehát súlyosan sértik a nemzetközi humanitárius jogot - tette hozzá.

Top 0