• Belföld
Faktor

Ápolók veszik át a háziorvosok helyét Magyarországon, új szabályok jönnek

A jövőben gyorsabban juthatnak ellátáshoz a betegek, miután Magyarországon is bevezetik az úgynevezett non-doktori rendszert. A három vidéki orvosi egyetemen már ősztől elindul a kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolónak nevezett szakemberek képzése, akik az orvosokról is jelentős terhet vehetnek le, többek között a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon.

A világ több országában, például az Egyesült Királyságban teljesen természetes, hogy a kórházakban, a szakrendelőkben vagy a háziorvosi szolgálatokban nem orvosok, hanem sokszor magasan képzett ápolók látják el a betegeket. Ők végzik el például a krónikus betegek – magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegek – időszakos vizsgálat, ellenőrzik a leleteket, sőt az újabb adag gyógyszereket is ők írják fel. Hamarosan mindez hazákban is valóssággá válhat, mert ősszel a három vidéki egyetemen elindul az úgynevezett kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók képzése – tudta meg a Magyar Idők a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánjától, Betlehem Józseftől.

Illusztráció.

Illusztráció.

A jogszabály, amely lehetőséget ad arra, hogy az ápolók a főiskolai diploma megszerzése után, másfél éves egyetemi képzés keretében megszerezzék az új, MSc-fokozatú végzettséget, már tavaly augusztusban megszületett. A három vidéki egyetem ez év őszétől fogadja is a jelentkezőket, mégpedig hat specializációban, amelyek lefedik azokat az egészségügyi területeket, ahol a legnagyobb az orvoshiány. Ezek az alapellátás, a sürgősség, a geriátria (idősgondozás), a műtétek körüli tevékenység, az aneszteziológia és az intenzív terápia.

A képzés sikere érdekében az állami ösztöndíj-lehetőség mellett a tervek szerint speciálisan erre az MSc-fokozatra is kidolgoznak majd egy ösztöndíjrendszert.

Az első magyar non-doktorok 2019-ben végeznek, ám azt Betlehem József is elismerte, hogy ennél lényegesen több időre lesz szükség ahhoz, hogy az egészségügy rendkívül merev, hierarchizált világában az orvosok és a betegek is elfogadják majd őket.

Kommentek:

Top 0