• Külföld
Faktor

Gigantikus porfelhő borította be Újdelhi egy részét, azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon a lakók

Sokan légszomjra, szem- és torokproblémákra panaszkodtak.

Sűrű porfelhő ereszkedett az indiai főváros nagy részére, miközben a mérőállomások súlyos légszennyezést jeleznek. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki, amelyben az időseknek és gyerekeknek azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon, ugyanis az Újdelhit elborító nagy mennyiségű por lassan tisztul ki a levegőből.

A port az ország északnyugati részén fekvő, sivatagos Rádzsasztán szövetségi államból hozta a szél a fővárosba - mutatott rá Sunita Devi, az indiai meteorológiai szolgálat egyik tudományos munkatársa. Az Újdelhiben jelenleg uralkodó 42 fokos hőség, valamint a légköri körülmények miatt a porfelhő nem oszlik fel - írja az MTI.

A levegő minőségét ellenőrző mérőállomások adatai szerint az egészségre különösen káros finom részecskék koncentrációja kedd óta köbméterenkénti 800 és 1400 mikrogramm között volt, jócskán meghaladva a biztonságosnak tekintett köbméterenkénti 100 mikrogrammos határértéket. Helyi tudósítások szerint a fővárosiak közül sokan légszomjra, szem- és torokproblémákra panaszkodtak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) májusban közzétett, 2016-os adatokon alapuló légszennyezettségi listáját India vezeti: a világ tíz legrosszabb levegőminőségű városa található az ázsiai országban, közülük a mintegy húszmilliós lakosú Újdelhi a hatodik helyet foglalja el.

    Az indiai főváros és az ország északi részének lakossága az év nagy részében fuldokol a kipufogógázban, az építkezésekről szálló porban, valamint a melegedni vágyó szegények által meggyújtott szén- és szeméttüzek füstjében. Helyi tanulmányok szerint az Újdelhiben élő gyerekek egyharmada szenved asztmában vagy egyéb légúti betegségekben. Az indiai főváros vezetése különféle intézkedéssel próbálta javítani a levegő minőségét az elmúlt években. Kitiltotta a város utcáiról a kamionokat, kiszorította a régi, magas szennyezőanyag-kibocsátású autókat, és megpróbálkozott a forgalomban részt vevő járművek számának korlátozásával.

    Top 16