• Belföld
Faktor

Újabb béremelés jön, több landol az egészségügyi dolgozók zsebében

Novembertől emelkedik az egészségügyi dolgozók bére.

A jövő hónaptól tovább nő az egészségügyiek bére, az orvosok, ápolók és kórházi gyógyszerészek így decembertől ismét több bevétellel számolhatnak. A Magyar Idők információi szerint jó esély van egy új, köztes bérrendezésre is.

Az egészségügyi dolgozók bérét rendezik.

Az egészségügyi dolgozók bérét rendezik.

A bérmegállapodás szerint a fizetések idén novembertől fognak ismét nőni. Ekkortól a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 100 ezer forintos alapbéremelésre, a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók pedig bruttó 12 százalékos béremelésre számíthatnak. Idén a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek bére is emelkedik, bruttó 50 ezer forinttal.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A KSH adatai szerint az idei év első hét hónapjában az egészségügyben 277 617 forint volt az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete. Ez 32 ezer forinttal több, mint amennyit tavaly vittek haza az ágazatban dolgozók, a 2015-ös éves átlagkeresetekhez képest pedig 57 ezer forinttal több. Mindez – a kötelező minimálbér-, illetve a bérminimum-emelésen túl – elsősorban a 2016 nyarán a kormány és az ágazati érdekképviseletek között létrejött megállapodásnak köszönhető, amely egy többlépcsős béremelési programot tartalmazott. Ennek részeként 2016. szeptember 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107 ezer forint alapbéremelésben részesültek, a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók számára pedig új bértábla lépett életbe, ami átlagosan bruttó 26,5 százalékos fizetésemelést jelentett – idézi fel a lap.

    A következő két, már beharangozott fizetésemelés 2018., illetve 2019. november 1-jén esedékes, akkortól bruttó 8-8 százalékos alapbéremelésre számíthatnak a nővérek, ápolók. A bérmegállapodást azonban nemcsak az azt tető alá hozó egészségügyi szak- és szakmai szervezetek, de az egészségügyi államtitkárság szerint is át kell dolgozni. A szakdolgozói bértábla ugyanis már nem tükrözi a tavaly júniusi bérmegállapodás során kialakított belső fizetési arányokat, ezek szinte eltűntek az általános központi bérintézkedések hatására.

    A helyzet ezen a téren tovább romlik a jövő év elején esedékes újabb minimálbér- és bérminimum-emelések nyomán. Ennek a lépésnek az eredményeként a szakdolgozók 18 százaléka, mintegy 15 ezer ápoló fizetése ma már nem haladja meg a garantált bérminimumot, és az érintettek száma még nagyobb lesz a januártól esedékes újabb központi béremelés után. Vagyis az egészségügyi dolgozók elveszíthetik nehezen elért relatív előnyüket a többi ágazathoz képest. A lap viszont úgy tudja, hogy az elmúlt hetekben felgyorsultak az események, és immár jó esély van arra, hogy egy köztes bérrendezés is legyen az egészségügyben.

    Kommentek:

    Top 16