• Élet
Faktor

Rohamosan nő a betegek száma, így előzhető meg a demencia

2050-re az érintett emberek száma megtriplázódik, és eléri a 131 milliót.

Az új dolgok tanulása, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása és az elmagányosodás elkerülése megelőzheti a demenciás esetek harmadának kialakulását.

A demencia mögött meghúzódó kockázati tényezők elemzése alapján kilenc különösen fontos tényezőt emeltek ki a kutatók. Ezek között említették a 15 éves kor utáni tanulást, középkorúaknál a magas vérnyomás, az elhízás és a halláscsökkenés kordában tartását, valamint a későbbi életben a dohányzás mellőzését, a depresszió, a mozgásszegény életmód, a társadalmi elszigeteltség és a cukorbetegség kockázatának elkerülését. A kutatók szerint amennyiben ezeket a tényezőket teljesen sikerülne kiküszöbölni, világszerte minden harmadik demenciás eset elkerülhető lenne.

Bár a demenciát csak idősebb korban diagnosztizálják, az agy elváltozásai rendszerint már évekkel korábban elkezdődnek - írja az MTI. A demenciát az agy kóros elváltozásai okozzák, leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amely az agysejtek pusztulásával jár, károsítja az emlékezetet, hatással van a gondolkodásra, a viselkedésre, tájékozódásra és a mindennapi élettel kapcsolatos tevékenységek ellátására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2050-re az érintett emberek száma megtriplázódik, és eléri a 131 milliót. Az elemzés rámutatott, hogy az összes demenciás eset 35 százaléka megelőzhető lehetne három komoly rizikófaktor kiszűrésével: a fiatalkori oktatásban való részvétel növelésével, a középkorban jelentkező halláscsökkenés javításával és a dohányzás elhagyásával.

Azok, akik fiatalon nem végeznek középiskolát, idősebb korukban kevésbé foglalkoznak a kognitív hanyatlással, a hallás megőrzése pedig a gazdagabb, stimulálóbb környezethez való kapcsolatot segíti. A dohányzás elhagyása révén csökken a neurotoxinok értéke a szervezetben, javul a szív állapota, ami az agy egészségére is jó hatással van a szakemberek szerint.

Kommentek:

Top 0