• Belföld

Tornászlányokat is molesztáltak

Az élsportban nem csak az úszókat érinti a szexuális erőszak, a tornászlányoknak is vannak rossz tapasztalataik. A Népszabadságnak egy egykori élsportoló, aki nevét nem akarta nyilvánosságra hozni, azt mondta, hogy az edzője különösen bánt tanítványaival.

A Népszabadság azt írja, hogy ezt mások is megerősítették, mert a férfi egy általános iskolában testnevelő is volt. Az iskolában a gyerekek is tudták, hogy az átlagosnál kisebb termetű, de jóképű és sportos, harmincas éveiben járó tanár jobban érdeklődik a „tüdős” lányok iránt. A korukhoz képest fejlettebb lányokkal látványosan többet – és másként – foglalkozott, vagyis szemérmetlenül fogdosta őket.

A lapnak nyilatkozó tornász kilencéves korában kezdett sportolni, és még semmit nem érzékelt abból, hogy az edzőjének furcsa hajlamai vannak. Egy-két év múlva azonban ő is megtapasztalhatta, hogy baj van. Ha ugyanis olyan akrobatikus elemeket mutatott be, amelyekhez segítségre volt szüksége, a férfi keze gyakran elvándorolt. A lába közé nyúlt, illetve a mellét tapogatta.

Illusztráció.

Illusztráció.

A molesztálással nem tudtak mit kezdeni, azt gondolták, hogy a zaklatás a torna része, és bár érezték, hogy ez nincs rendben, nem szóltak senkinek. Igyekeztek elkerülni az edző érintését például azzal, hogy egy-egy ugrás után nem álltak be szabályosan, hanem a leérkezés után elsiettek.

A csapat tagjaival az egyesületnél egyébként ketten foglalkoztak, egy nő és egy férfi. Az egykori tornász úgy gondolja, nehezen képzelhető el, hogy a nő ne vett volna észre semmit. A férfinak fia­tal felesége és pár éves kislánya volt. A férfi később eltűnt a szakmából, és nem kizárt, hogy ennek oka a tanítványaihoz fűződő viszonya lehetett.

A tornász gyerekkorában azt a magyarázatot találta, hogy az edző tapintás útján bizonyára csupán azt vizsgálgatta, mikor lesz belőlük szép, kifejlett nagylány. Miközben tudta, hogy nem erről volt szó.

A tornász nem beszélt a dologról otthon, mert szülei egyszerű munkásemberek voltak, akik szerinte nemigen értették volna, miért panaszkodik. Úgy gondolja, hogy a többiek is szégyellték az ügyet szóba hozni.

Pályafutása során dolgozott más edzőkkel, és akadt köztük több olyan, aki kínosan ügyelt rá, hogy alig érjen a tanítványaihoz.

Top 0