• Külföld

"Édesanyám mindennap sír miattad" - megszólalt a terrorista hóhér testvére

Mohamed Amin Chaib már évekkel ezelőtt elvesztette bátyját, miután Hicham 2013-ban Szíriába utazott, és csatlakozott az Iszlám Államhoz. A férfi most beszélt először a testvéréről, akit a terrorszervezet legfrissebb videójában látott utoljára - éppen fejbelőtt egy foglyot.

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Hicham az Iszlám Állam egyik véreskezű hóhérává vált az évek során. A családja sokáig nem tudta, mi történt a férfival a terroristák közt, de az legutóbbi videóban újra láthatták, ahogy Hicham kivégez egy embert – írja a CNN.

Chaib egy hotelszobában beszélt a bátyjáról, mivel nem szerette volna, ha családjának később olyan kínos kérdésekre kellene válaszolnia a szomszédoknak, mint hogy mit keresett egy stáb a lakásukon.

Az újabb kivégzős videó csak napokkal azután vált nyilvánossá, hogy az Iszlám Állam öt terroristája 35 embert megölt, közel 300-at pedig megsebesített Brüsszelben egy terrortámadás során. A videóban a belga születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező Hicham méltatta a brüsszeli merényletet, és azt ígérte, még több hasonlóra lehet számítani – majd hátulról fejbe lőtt egy egyelőre meg nem nevezett foglyot.

A Chaib-család számára ez a videó jelentette az utolsó cseppet: most beszéltek először a haragjukról és bánatukról. Mohamed elmondta, hogy nem érti, a testvére miért dicsér olyan támadásokat, amelyeket a szülőhazája ellen követnek el. Hiszen az édesanyja vagy a húga is azon a repülőtéren vagy metróállomáson lehetett volna, ahol az öngyilkos merénylők robbantottak.

Mohamed és családja is belgának vallja magát, a marokkói felmenők ellenére. Hicham azonban szerintük  a tetteivel megalázta őket, és ma már nem az az ember, akit ismertek.

„A légynek sem tudott volna ártani, nevetve élte meg az életet. Most azonban csak hitetlenkedés maradt utána – a család még mindig nem bírja elhinni, hogy ez megtörténhetett.”

- mondta Mohamed.

A 22 éves férfi azt mesélte, hogy már a videó tartalmának gondolatától is rosszul van, ezért meg sem bírja nézni azt. Nem bírná végignézni, mit tett az a férfi, akiben már nem ismeri fel a bátyját.

„Akire én emlékszem, az egy olyan báty, aki mindig mellettem volt, ha bajba kerültem, mindig mellém állt.”

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Hicham Chaib Antwerpen egyik nyugodt, többségében muszlimok lakta negyedében nőtt fel. Felnőve olyan emberekkel ismerkedett meg, akiknek hatására radikálissá vált, és ettől kezdve az iszlám vallás egy olyan „zavaros és kiforgatott” olvasatát ismerte el mérvadónak, amely a család számára teljesen ismeretlen volt.

„Az egy olyan iszlám, amelyet a saját értelmezésükkel töltenek meg, és a frusztrációik alapján színeznek ki. Anyám és apám az iszlám enyhe formáját adták át nekünk, mely békés és a társadalomhoz alkalmazkodik: dolgozz, tanulj, és tisztelj másokat.”

Mohamed 2013 óta nem látta a bátyját – Hicham ekkor utazott el Szíriába, miután egy szélsőséges szervezet tagjaként letartóztatták. Ezt követően a férfi a terrorszervezet több propagandavideójában is feltűnt, gyakran hidegvérrel embereket gyilkolt a felvételeken.

Az utolsó videót követően a Chaib-család több, nem egy életveszélyes fenyegetést és gyűlölködő üzenetet is kapott. Mint Mohamed mondta, ez nem csak az érzelmeikre hat ki, hanem most már elkezdtek félni is, a szülők attól tartanak, valami borzalmas fog történni a gyerekeikkel.

A problémák sora azonban nem ért véget Hichammal. A hatóságok ugyanis letartóztatták Mohamed másik testvérét, Anwart is, aki állítólag szintén Szíriába akart utazni. Ügyvédje szerint azonban a rendőrök összekeverik a védencét a Szíriában tartózkodó bátyjával, akitől Anwar mindenképp szeretne különbözni.

A család egy közös nyilatkozatot adott ki, melyben elhatárolódnak Hicham tetteitől, ideológiájától és szavaitól.

„Együttérzünk a brüsszeli és a párizsi terrortámadás áldozataival és hozzátartozóikkal. Elítéljük a terrorizmus és az erőszak mindenféle formáját, bárhol történjen is a világon. Ezek a tettek az iszlám vallás tanításaival ellentétesek. Nem értjük, mi motiválta a radikalizálódását… a sokkoló valóság az, hogy már nem ismerjük a saját fiunkat és testvérünket.”

Mohamed elmondta, hogy nem tudja, látja-e még valaha a bátyját, de bízik benne, hogy a család szavai eljutnak hozzá.

„Hicham: gondolkodj el, hiszen itt él a családod. Az édesanyád minden nap gondol rád, és sír miattad. Az édesapád idős, ő is még mindig szeret téged. Gondolj arra, hogy a tetteid milyen következményekkel lehetnek a családodra – mert azok hatalmasak.”

Top 0