• Külföld

Keresik a kapcsolatot a brüsszeli és a párizsi merénylők között

Több mint harminc embert azonosítottak a tavalyi novemberi párizsi merényletek gyanúsítottjai közül - mondta szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök.

„Eddig több mint harminc embert azonosítottak, akinek köze lehet a párizsi merényletekhez. Tizenegyen meghaltak, tizenketten börtönben vannak, a többieket még körözik" - mondta a kormányfő az Europe1 francia kereskedelmi rádióban.

Hogy vannak-e köztük a brüsszeli merényletek elkövetői közül? Meglátjuk, a nyomozás fogja kideríteni - mondta.

A keddi brüsszeli robbantásos merényleteknek több mint harminc halálos áldozata van és több mint kétszázan megsérültek. A támadássorozatot a párizsi merényletekhez hasonlóan az Iszlám Állam vállalta magára.

„Ezeket a merényleteket Szíriából szervezték meg, ott tervelték ki. De egyértelmű, hogy belgiumi és természetesen franciaországi bázissal. Ugyanazok a csoportok? Hagyjuk meg a rendőrségi szerveknek és az igazságszolgáltatásnak, hogy kiderítse, mi történt!" – mondta Manuel Valls.

Az Eiffel-tornyot az együttérzés jeleként a belga zászló színeiben világították ki. Fotó: Europress - Lionel Bonaventure / AFP

Az Eiffel-tornyot az együttérzés jeleként a belga zászló színeiben világították ki. Fotó: Europress - Lionel Bonaventure / AFP

A belga televízió arról számolt be, hogy azonosították a brüsszeli merénylőket, köztük egy testvérpárt, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraouit. A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a Brüsszel Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások logisztikai felelőse, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban. Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd elmenekültek a háztetőkön keresztül – írja az MTI..

Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli robbantásokat Salah Abdeslam letartóztatására válaszul, bosszúból szervezte-e az Iszlám Állam, a francia miniszterelnök azt válaszolta:

Fogalmam sincs, de természetesen vannak szembeszökő egybeesések

Top 0