• Belföld
MZ/X

Eddig lehet megenni azt, amit elfelejtettünk hűtőbe tenni

Szinte minden ételt hűteni kell, különben ellepik a gombák és baktériumok. De mikor is?

A különböző gombák és baktériumok 5 és 60 fok között szaporodnak, 30 fok körül érzik magukat a legjobban, ezért kell 5 fok alatt tartani, vagy 60 fok fölé melegíteni az ételeket. Általános szabály, hogy az étel kihűlését követően 2 órán belül hűtőbe kell tenni- írja a nosalty.hu.

Ha ez elmarad, további 2 órán keresztül fogyasztható, de 4 óra elteltével a legtöbb ételt már nem ajánlott megenni. Erre akkor is érdemes odafigyelni, ha az étel ízében, illatában és állagában nem tapasztalunk változást.

Pizza

A lágy sajtokat  tartalmazó pizzát maximum 3, a húsosat, halasat 2 óra elteltével már nem biztonságos megenni.

Húsok

A csirke és a pulykahús, a bacon, a tartósítás nélkül készült disznóhús 2 órán belül fogyasztható, utána már nem.

Sajtos ételek

Ha kint felejtjük, 1-2 órán belül gond nélkül meg lehet enni, utána már nem tanácsos.

Levesek

A krémleveseket és a tyúkhúslevest, ha 4 óránál többet vannak 5 fok feletti hőmérsékleten, már nem ajánlott megenni.

Kommentek:

Top 0