• Kultúra
Faktor

Eddig ismeretlen Dvorák-levelet vettek milliókért

Antonín Dvorák (1841-1904) egy eddig ismeretlen, egy osztrák zenekritikushoz írt levelét vásárolta meg 9500 euróért (3 millió forint) egy berlini árverésen a Cseh Nemzeti Múzeum.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Michal Lukes, a múzeum igazgatója azt mondta: "Mivel a Dvorák-levelek nagyon ritkán fordulnak elő árverésen, nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megszerezni gyűjteményünk számára ezt az egyedülálló kéziratot".

Az igazgató szerint a prágai intézmény rendelkezik a világ legnagyobb és legjelentősebb gyűjteményével Dvorákhoz kötődő tárgyakból, emlékekből. A múzeum birtokában van egyebek közt a zeneszerző zongorája, brácsája, továbbá a pálca, amellyel a műveit dirigálta.

Dvorák, a 19. századi cseh nemzeti zeneirodalom kiemelkedő alakja kora egyik legjelentősebb zenekritikusának, az osztrák Eduard Hanslicknak írta a levelet 1882-ben. A prágai múzeum szakértői szerint a kézirat nemcsak a feladó és a címzett személye, hanem tartalma miatt is különleges - írja az MTI.

Levelében a zeneszerző beszámol A ravasz paraszt című operájának 1882. október 24-i premierjéről a drezdai Udvari Operában, és arra kéri a kritikust, írjon a darabról a Neue Freie Presse című lapba, segítve ezzel, hogy a művet bemutassák a bécsi operaházban is. A levél Dvorák és Hanslick szoros kapcsolatáról tanúskodik.

A prágai árverésen a Cseh Nemzeti Múzeum 1600 euróért (500 ezer forint) hozzájutott egy nyugtához is, amellyel Josefina Duskova (Josepha Duschek, 1754-1824) szopránénekesnő elismerte 250 forint átvételét az ismert mecénástól, Christian Clam-Gallas gróftól.

Mozart két áriát is szerzett Duskovának, akinek prágai otthonában az osztrák zeneszerző Don Giovanni című operájának egy részét komponálta.

Az igazgató szerint mindkét dokumentumhoz jó áron jutottak hozzá, s a kulturális minisztérium azonnal rendelkezésre bocsátotta a szükséges összeget.

Top 0